Μητσοτάκης: Έρχεται εσωτερικό Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Μητσοτάκης: Έρχεται εσωτερικό Erasmus για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Newsroom
Newsroom

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πρόγραμμα έχει ταυτιστεί με τις ακαδημαϊκές κι επαγγελματικές στοχεύσεις της νεολαίας, αλλά και της καθημερινότητάς τους

Την καθιέρωση εσωτερικών Erasmus δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν μαθήματα για ένα εξάμηνο σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος. 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρόκειται για ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα που άλλαξε τη ζωή των νέων.

«Είναι μια επιτυχία της Ευρώπης, που ενώ ξεκίνησε ως περιορισμένη ανταλλαγή φοιτητών, έγινε γρήγορα ακαδημαϊκή συνεργασία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα έχει ταυτιστεί με τις ακαδημαϊκές κι επαγγελματικές στοχεύσεις της νεολαίας, αλλά και της καθημερινότητάς τους, ενώ επισήμανε ότι η προηγούμενη γενιά του Erasmus αφήνει έντονο το αποτύπωμα στην πολιτική, κοινωνική, καλλιτεχνική ζωή της χώρας. «Πολλά στελέχη πέρασαν από ένα τέτοιο ακαδημαϊκό εξάμηνο», επισήμανε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τους καθηγητές και τους δασκάλους και είναι ενθαρρυντικό πώς ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας μπορεί μέσα από τη συμμετοχή στο Erasmus μπορεί να διευρύνει το γνωστικό του αντικείμενο. 

 

"Η συμμετοχή στο Erasmus συνιστά ένα σημαντικό επαγγελματικό προσόν, πιστοποιώντας πολλές ικανότητες, που πολύ δύσκολα θα τις αγνοήσει ένας απαιτητικός εργοδότης" ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης στη συνέχεια της ομιλίας του, ενώ εξήρε τον καταλυτικό ρόλο του Erasmus στην διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας στους νέους από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κόντρα στη "φθηνή δημαγωγία που θέλει την Ευρώπη πηγή όλων των κακών".

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι είναι πρόγραμμα που υποστηρίζει καθηγητές και δασκάλους που μπορούν να μάθουν νέα πράγματα, και διευρύνει το γνωστικό τους αντικείμενο, ενώ -όπως είπε- σχολεία μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μπορούν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

"Για την Ελλάδα το πρόγραμμα παραμένει ο σταθερός δίαυλος επικοινωνίας με πολλά ευρωπαϊκά ιδρύματα, και συμβάλλει στην αναβάθμιση των ιδρυμάτων μας. Θεσπίζουμε εσωτερικό Erasmus προκειμένου να διευρύνουν το γνωστικό πεδίο οι φοιτητές και οι σπουδαστές.Το ζητούσαν τα πανεπιστήμια, και οι φοιτητές πιστεύω ότι θα αγκαλιάσουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εντός της χώρας πολύτιμη εμπειρία, και να έρθουν σε επαφή με νέα γνωστικά αντικείμενα" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Εrasmus ήταν και παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός των νέων ευρωπαίων, καλλιεργώντας το αίσθημα ότι ανήκουμε σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια στην ενωμένη Ευρώπη.

"Είχε πρόγραμμα, είχε μεγάλη συμβολή στη διάπλαση νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα και χώρα την Ευρώπη, η οποία δεν ταύτισε την ΕΕ με τις επιδοτήσεις ή την πηγή όλων των κακών όπως τη θέλει η φθηνή δημαγωγία που αναπτύσσεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Η γενιά αυτή αντιστάθηκε στον αντιευρωπαϊσμό" τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στο Erasmus plus που θεσπίζεται από την κυβέρνηση και αφορά φοιτητές σπουδαστές και μαθητές, ενώ είπε ότι μέχρι τώρα για τη λειτουργία του προγράμματος έχουν διατεθεί 500 εκατομμύρια ευρώ.

"Είναι στοίχημα ευρωπαϊκό και εθνικό. Παίρνει νέα διάσταση, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φέρνει τον πόλεμο στην περιοχή μας, την ακρίβεια στις κοινωνίες, την εύφλεκτη ύλη για να φουντώσει ο λαϊκισμός και η ευρωπαϊκή αμφισβήτηση που εκτρέπει τις πραγματικές αιτίες μιας κρίσης.

Σε μια τέτοια περίοδο χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών, των νέων της Ευρώπης στη βάση των αρχών που έκαναν την Ευρώπη πρωταγωνιστή. Την ελευθερία την εθνική ανεξαρτησία, τη διεθνή νομιμότητα, τη δημοκρατία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ανεκτικότητα, την ανοχή στη διαφορετικότητα" είπε ο κ.Μητσοτάκης και ολοκλήρωσε την ομιλία του παραπέμποντας σε βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο.

"Το Erasmus έφτιαξε την πρώτη γενιά των γνήσιων ευρωπαίων, επειδή έφερε κοντά νέους από όλη την Ευρώπη. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για κάθε εργαζόμενο, ώστε να περνούν όλοι χρόνο στην Ευρώπη να ενσωματώνονται σε αυτή είπε ο Ουμπέρτο Έκο" κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ