Μητσοτάκης: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται σημαντικά από 1η Μαΐου – Πως θα αντιμετωπιστεί η ανεργία

Από τη μείωση των φόρων και των άλλων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται» από την ακρίβεια

Για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου 2022 μίλησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ με τον τίτλο «Δουλειές Ξανά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ανεργία έπεσε στο 12,8% από το 17,2% και έκανε λόγο για την «ταχύτερη και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη δημιουργία παραπάνω από 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι ξεπεράσαμε τα 4 εκατομμύρια απασχολούμενους.

Όπως τόνισε αυτό επιτεύχθηκε μέσα σε πολλές προκλήσεις και κρίσεις, σε ένα δυσμενές και δυσχερές διεθνές περιβάλλον, σημειώνοντας ότι διαψεύστηκαν οι προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση της ανεργίας και των λουκέτων στην πανδημία.

«Συνεχίζεται η πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ωστόσο ότι «τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν γιατί είμαστε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά την Ισπανία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι εκτός από την ανεργία είναι διαχρονικό το πρόβλημα των χαμηλών αμοιβών σε συνθήκες που η χώρα δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως από τη μείωση των φόρων και των άλλων μέτρων στην περίοδο της πανδημίας «ότι κέρδισαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά σήμερα ροκανίζεται». Η ακρίβεια χρειάζεται οργανωμένη πανευρωπαϊκή αντίδραση, συνέχισε.

«Γνωρίζω καλά πόσο ο προϋπολογισμός του νοικοκυριού έχει επιβαρυνθεί για εξωγενείς λόγους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου 2022.

«Το χρέος μας για τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών ως προς αυτό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η απάντησή του σε όσους εργοδότες λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους είναι πως «η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας».

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα ωφελήσει όλους και τους μισθωτούς για να μην βλέπουν την ανάπτυξη ως μια στατιστική απεικόνιση που δεν αφορά τη ζωή τους.

Αναφερομένος στο νομοσχέδιο  για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος είναι «να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στο τι ζητούν οι επιχειρήσεις και τι προσόντα διαθέτουν οι άνεργοι. Αλλά και να διακρίνουμε τους πραγματικούς ανέργους ώστε οι πόροι να κατευθύνονται προς στοχευμένες παρεμβάσεις. Το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι την ώρα που υπάρχει μακροχρόνια ανεργία την ίδια ώρα υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας. 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν εργαζόμενους με ειδικά προσόντα, είπε ο πρωθυπουργός φέρνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο του τουρισμού.

Σε αυτή την αντίφαση πρέπει να απαντήσουμε, συμπλήρωσε και έκανε λόγο για πρόκληση εθνική, ενώ μίλησε για επιδότηση της επιμόρφωσης των ανέργων και όχι της ανεργίας. «Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως τα προγράμματα κατάρτισης και γενικά το σύστημα κατάρτισης τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αποτελέσματα λέγοντα πως δόθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι με δεξιότητες που θα τους καθιστούσαν ανταγωνιστικούς.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός ο ΟΑΕΔ αλλάζει όνομα αλλά και προσανατολισμό τονίζοντας ότι για την κατάρτιση θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 1 δισεκ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τις καταγγελίες του για περικοπές επιδομάτων ανεργίας τόνισε ότι αυτό θα εξακολουθεί να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ωστόσο έθεσε ορισμένα ερωτήματα απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Θέλετε να επιδοτούνται ως άνεργοι όσοι έχουν εισοδήματα 100.000 ευρώ; Καλύπτετε όσους δεν θέλουν να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες; Αρνείστε ότι ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Είναι σύγχρονες ενεργητικές πολιτικές εργασίας, προσφέροντας ατομική κινητοποιήση για να βγουν οι άνεργοι από το φαύλο κύκλο της ανεργίας. Εκτός αν θελετε εξαρτημένους από τα κρατικά επιδόματα».

Τα επιδόματα πρέπει να έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης καταλήγοντας πως «δεν θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους» αλλά «πολλές καλές καλοπληρωμένες δουλειές».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ