Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυτό θα είναι το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Αυτό θα είναι το εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με το 43% των ψήφων

Στο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα προκύπτουν οι αιρετοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε η θητεία των αιρετών στους ΟΤΑ θα είναι πενταετής και θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή της εκλογικής διαδικασίας με το 43% των ψήφων.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τα εξής:

"Από την ατζέντα της ημερήσιας διάταξης θα προτάξω την αναμόρφωση του τρόπου εκλογής δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Μία ρητή προεκλογική μας δέσμευση που βάζει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Από τις τοπικές εκλογές, λοιπόν, του 2023 οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι θα υπηρετούν και πάλι επί πενταετία με εξασφαλισμένη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43 % των ψήφων. Και ο συνδυασμός τους θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

Μόνη εξαίρεση, η εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 60 %, οπότε προφανώς και οι έδρες θα κατανέμονται αναλογικά.

Και τίθεται όριο εκπροσώπησης στα συμβούλια το 3 % όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Συρρικνώνονται, επίσης, τα υπερμεγέθη συμβούλια. Στην Αθήνα για παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζονται από τους 49 στους 41, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής μειώνονται σε 71 από τους 101 πού ήταν σήμερα. Και η σύνθεση των δημοτικών αρχών στο εξής, θα ανταποκρίνεται στο μέγεθος και στις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής.»

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πηγή: airetos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ