Ν. Δένδιας: Επανεκκίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις

Για την επίτευξη μιας ειλικρινούς και εγκάρδιας επανεκκίνησης στις ελληνορωσικές σχέσεις, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ένας χρήσιμος «δίαυλος συνεννόησης» μεταξύ της Ρωσίας «σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η Ρωσία πρέπει να είναι κομμάτι της ασφάλειας της Ευρώπης».

«Μπορούμε να είμαστε ένας "honest broker", κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δύο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε το ΝΑΤΟ. Όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε εξαιτίας της θέσης μας και της ιστορίας μας στην επίλυση παρεξηγήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το πιθανό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές, αλλά και τα θέματα των υπαρχόντων αγωγών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε ενημέρωση προς τη Ρωσία για την τουρκική συμπεριφορά, ποια είναι η κατάσταση στο Κυπριακό και ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο.

«Τους εξηγήσαμε τι περαιτέρω θέλουμε εμείς, γιατί θα προτιμούσαμε οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της ρωσικής πλευράς, όσον αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι πιο καθαρές», είπε.

.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ