Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς - Στόχος η ανάσχεση της πανδημίας

Νέα μέτρα ανακοινώνει ο Χαρδαλιάς - Στόχος η ανάσχεση της πανδημίας

Στον "αέρα" από σήμερα και ο νέος διαδραστικός χάρτης Covid-19

Πρωτόγνωρα είναι τα νούμερα του ΕΟΔΥ για τα ελληνικά δεδομένα όσον αφορά τα κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Και βάζουν στην κυβέρνηση… δύσκολα ως προς τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να μην φτάσουμε σε lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέτρο που δεν αποκλείεται να ανακοινώσει στην σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είναι η απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ από τα περίπτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί για να μην μετά συνωστίζονται νέοι στις πλατείες, λόγω των κλειστών μπαρ, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης.

Σημειώνεται επίσης πως εξετάζονται κι άλλα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις έξι το πρωί με τους πολίτες και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις κατά τις ώρες αυτές, η επαναφορά του SMS γενικότερα για τις μετακινήσεις των πολιτών άνω των 65 ετών.

Όπως φαίνεται άλλωστε και στο διάγραμμα που δείχνει τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα διαπιστώνεται μία κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων. 

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από τα νούμερα, καθώς μέσα σε μόλις 10 μέρες έχουν εντοπιστεί σε όλη τη χώρα 3.257 κρούσματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την 1η Σεπτεμβρίου -πριν ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία και πριν ανακοινωθούν όλα αυτά τα μέτρα για μάσκες σε πλατείες και «λουκέτο» σε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις – μιλούσαμε για κρούσματα τα οποία υπερβαίνανε τον «ψυχολογικό» όριο των 200 κρουσμάτων.

Εικοσιπέντε μέρες μετά όχι μόνο αυτό το όριο ανήκει στο παρελθόν, αλλά πλέον έχουμε περάσει και το φράγμα των 300 και 400 κρουσμάτων την ημέρα.

Μέσα στον κυκεώνα των αρνητικών εξελίξεων για την διασπορά του ιού βρίσκεται κυρίως η πρωτεύουσα, η οποία πλέον σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος των κρουσμάτων.

Μέσα σε δέκα μέρες μόνο στην Αττική έχουν εντοπιστεί 1.726 κρούσματα (αριθμός που αποτελεί το 53% επί του συνόλου).

"Πρεμιέρα" για τον διαδραστικό χάρτη

Σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες, ανά πάσα στιγμή, να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κοροναϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα.  Στο διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.)

Όχι σε lockdown

Σε κάθε περίπτωση αυτή τη χρονική στιγμή η χώρα απομακρύνεται οριστικά από ένα γενικό lockdown.

Αυτό άλλωστε κατέστησε σαφές χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, (Δείτε ΕΔΩ) επισημαίνοντας όμως πως η κυβέρνηση και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων παραμένουν σε επαγρύπνηση για να ξεδιπλώσουν τα επόμενα μέτρα για την περιορισμό της επιδημίας σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Αττική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την πολιτική απόφαση να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικές κινήσεις, όπως ένα lockdown, σε αυτή τη φάση και οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον, διότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί στα περίπου 300 την ημέρα. Αριθμός ιδιαίτερα υψηλός, σε σύγκριση με τα 50 κρούσματα την ημέρα που είχαν οδηγήσει την άνοιξη σε lockdown, αλλά σταθερός, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να ευελπιστούν ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί την πίεση.

Δεύτερον, διότι ακολουθεί ένας δύσκολος χειμώνας και το όπλο του lockdown ενδέχεται να χρειαστεί αργότερα.

Και τρίτον, λόγω των οικονομικών συνεπειών που θα είχε ένα νέο οριζόντιο, έστω τοπικό στην Αττική, lock down. Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του δεν έκρυψε άλλωστε ότι η καραντίνα της άνοιξης είχε τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν και βεβαίως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρώτη φάση της καραντίνας.

Ξεκαθάρισε όμως ότι ο κορωναϊός δεν έχει τελειώσει και κάλεσε τους πολίτες να μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα της πανδημίας, ζητώντας «νέα εγρήγορση. Χωρίς νέα, γενικά μέτρα σε όλη την επικράτεια. Αλλά με συνεπή εφαρμογή όσων ήδη ισχύουν. Και με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως και όποτε χρειαστεί, σε περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως είναι σήμερα η Αττική».

Μάλιστα κατά μέσο όρο η πρωτεύουσα έχει 172 κρούσματα την ημέρα το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ στην αρχή του μήνα όλη η χώρα συνολικά αριθμούσε 200 κρούσματα.

Χαρακτηριστικό της κακής επιδημιολογικής εικόνας είναι πως μέσα σε δέκα μέρες η Αττική έχει σημειώσει ρεκόρ κρουσμάτων τα οποία τρεις φορές υπερέβησαν τα 200.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ