Νέα μέτρα μετά τη δραματική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Σήμερα οι αποφάσεις

Νέα μέτρα μετά τη δραματική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Σήμερα οι αποφάσεις

Έχει ήδη καταγραφεί το πλαίσιο των νέων μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων έναντι της επιδημίας κορωνοϊού, και η Ελλάδα δείχνει να αιφνιδιάζεται από τα 1547 νέα κρούσματα τα οποία επιβεβαιώθηκαν χθες. Μάλιστα τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται σε 47 διαφορετικές περιοχές, γεγονός το οποίο δείχνει τη δυσκολία στον έλεγχο της επιδημίας. Η επιβολή νέων μέτρων θεωρείται πλέον μονόδρομος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από πολύωρη διάσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη καταγραφεί το πλαίσιο των νέων μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν σε νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα Πέμπτη 29/10 ώστε να επιδοθούν ως συγκεκριμένη εισήγηση  στην Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως όσο πιο γρήγορα γίνει lockdown, τόσο το καλύτερο, όπως τόνισε και ο καθηγητής επικεφαλής Ινστιτούτου Ρετροϊων των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης στην ΕΡΤ. Φαίνεται, πως ίσως το lockdown είναι η μόνη λύση για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό αλλά πλέον θεωρείται επιβεβλημένη η εφαρμογή τους, θεωρούνται η χρήση μάσκας παντού δηλαδή και εκτός των περιοχών που είναι στο τρίτο επίπεδο (πορτοκαλί) και το τέταρτο (κόκκινο), ο περιορισμός των μετακινήσεων πιθανότατα στις ευπαθείς ομάδες αλλά ιδιαίτερα η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Επίσης μετά και τα 384 νέα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, θεωρείται σχεδόν δεδομένη η μεταφορά της στο επίπεδο 4 "αυξημένου κινδύνου", δηλαδή στο "κόκκινο".

 

Υπενθυμίζεται ότι προχθες μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα μέτρα που από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την αποτροπή περαιτέρω διασποράς κορωνοϊού. Αναφέρθηκε στη χρήση μάσκας και σε περιοχές στο κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ενώ μέχρι σήμερα μάσκες παντού εφαρμόζονται μόνος στις περιοχές στο πορτοκαλί και στο κόκκινο

Επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός περιφέρεια στις περιοχές σε πορτοκαλί. Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα αυτό ισχύει μόνο για τις περιοχές στο κόκκινο.

Γενικότερα η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη έως και οριακή για τη χώρα η οποία με σχετική καθυστέρηση βέβαια δείχνει να ακολουθεί της τάση της πανδημίας σε όλη της Ευρώπη.

Ποιες περιοχές ανεβαίνουν επίπεδο συναγερμού

Στο «κόκκινο» περνούν Ιωάννινα και Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. 

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».
 

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map

 

 

Με πληροφορίες από news247.gr , ΕΡΤ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ