Νέες κινητοποιήσεις για τον θάνατο 46χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO

Νέες κινητοποιήσεις για τον θάνατο 46χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO

Συνδικάτα και σωματεία πραγματοποίησαν στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της εταιρείας - Αντιδράσεις και στην Κρήτη

Σε δεύτερη 24ωρη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά μετά την απόφαση του σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για τον θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή εν ώρα εργασίας, ενώ παράλληλα διεκδικούν την τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ πραγματοποίησε στις 6.30 το απόγευμα μαζί με συνδικάτα και σωματεία του Πειραιά συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της Cosco.

«Ο αγώνας μας για να μη πάει χαμένο του αίμα του εργάτη συνάδελφου μας συνεχίζεται. Οι COSCO , DPORT προκλητικά αρνούνται να ικανοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας για να μη θρηνήσουμε άλλον εργάτη» τονίζει η ΕΝΕΔΕΠ και δηλώνει ότι «η οργανωμένη προκλητική προσπάθεια να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα δεν θα περάσει».

Τα αιτήματα του σωματείου είναι τα εξής:

- 6αρες πόστες.

- Κατάργηση των κόντρα βαρδιών.

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας.

- Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ,ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ καταγγέλλουν το «νέο εργατικό έγκλημα» και δηλώνουν αλληλέγγυα στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. «Ο τραγικός θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO, επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, στην προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ» τονίζουν.

Αντιδράσεις και στην Κρήτη

Με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταδικάζει το νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην COSCO με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να σκοτωθεί εν ώρα εργασίας. Οι εργαζόμενοι απαιτούν μεταξύ άλλων να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς. 
Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρείας που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών. Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!».
Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να ικανοποιηθούν όλα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά, να αποδοθούν οι ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας»".
 

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, στην οποία αναφέρει:

"Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στο σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και σε όλους τους συναδέλφους του αδικοχαμένου 45χρονου εργάτη στο κάτεργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. 

Η τραγική απώλεια του συναδέλφου δεν έχει να κάνει ούτε με την κακιά την ώρα, ούτε με την ατομική του ευθύνη αλλά αποκλειστικά με την εγκληματική εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων δίκαια απαιτεί εδώ και τώρα μέτρα για να γυρίζουν σπίτι τους οι εργαζόμενοι όπως έφυγαν για τη δουλειά. 

Την κατάσταση αυτή τη ζούμε και στον δικό μας κλάδο, στο νομό μας που πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε 2 σοβαρά εργατικά ατυχήματα με το ένα να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να παλέψουν μαζί με το Συνδικάτο για μέτρα υγείας και ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Να ξεπεράσουν το φόβο και την τρομοκρατία και να έρθουν σε επαφή με τη μόνη διέξοδο που έχουν, το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα. 

Να παλέψουμε ώστε ο συνάδελφος που δεν γύρισε τη Δευτέρα σπίτι του να είναι ο τελευταίος στη λίστα των εργοδοτικών εγκλημάτων. Να είναι ο τελευταίος που αφήνει ορφανά τα παιδιά του για να θησαυρίζει το αφεντικό του.

Στεκόμαστε στο πλευρό του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, στον αγώνα που κάνει για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στο λιμάνι του Πειραιά και απαιτούμε:

ΤΩΡΑ Να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα

ΤΩΡΑ Να παρθούν όλα τα Μέτρα Προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς".

 

 

Δείτε επίσης:

Θλίψη και οργή για τον θάνατο 46χρονου εργαζόμενου στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ