Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: "Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας"

Newsroom
Newsroom

Τί είπε ο πρωθυπουργός για την ακρίβεια, την πανδημία, τη φωτιά στη Βούλα και τις εκλογές

"Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Η κυβέρνηση θα στηρίξει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση", ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr.

"Είναι υποχρέωση μας να κρατάμε εφεδρείες. Η πλατφόρμα για το Fuel Pass, είναι πολύ σημαντική παρέμβαση. Διορθώνει αναδρομικά μια αδικία. Από τον Ιούλιο θα έχουμε νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος. Οι λογαριασμοί θα είναι πολύ πιο προβλέψιμοι και προσιτοί. Οι επιχειρήσεις ήδη βλέπουν μειωμένους λογαριασμούς", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το νέο μήνυμα στην Τουρκία - "Δεν κρατάω μούτρα στον Ερντογάν" 

«Μούτρα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «Μητσοτάκης γιοκ» δεν… κρατάει ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά διεμήνυσε στην Τουρκία να μην μεταφέρει την προκλητική της ρητορική και στο πεδίο. Αυτό, μεταξύ άλλων, ήταν το νέο μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα. 

«Πράγματι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη αυτή γιατί είχα την εντύπωση μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως. Δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή την δέσμευση. Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και σημείωσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας».

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση».

Φωτιά στη Βούλα: Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων 

Αναφερόμενος στη φωτιά στη Βούλα, που έθεσε σε συναγερμό από πολύ νωρίς τις αρχές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίστηκε πολύ καλύτερα από άλλες φωτιές αλλά αντιμετωπίστηκε και με ομοβροντία κατηγοριών από την αξιωματική αντιπολίτευση. "Έχει ξεπεράσει τα όρια, με μηδενιστική κριτική. Για όσα γίνονται φταίει πάντα ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχτώ διαστρέβλωση των στοιχείων και ψέματα", είπε μεταξύ άλλων 

Για εκλογές: Δεν ρίχνουν ρυθμούς, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

"Το γεγονός ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας δεν είναι άλλοθι για να ρίξουμε ρυθμούς" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. "Είναι σημαντικό να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε αφόρητη τοξικότητα και διάλογο με κραυγές και κατηγορίες τους επόμενους 12 μήνες", πρόσθεσε και επανέλαβε ότι "θα εξαντληθεί η τετραετία γιατί αυτό ορίζει η θεσμική τάξη". 

Να μελετηθεί το brain drain

Αναφερόμενος στη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο των lockdown, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κατά τη διάρκεια της πανδημίας πήραμε οριζόντια μέτρα νωρίς με μεγάλο κόστος και τρέξαμε μια υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού που άγγιξε το 83%».

Σχετικά με το brain drain, επισήμανε πως πρέπει να μελετηθεί ο τρόπος που μπορεί να διατηρηθεί στη χώρα το σύνολο των νέων επιστημόνων (οικονομικά κίνητρα, επαγγελματικά). 

Να συμφωνήσουμε με την αντιπολίτευση με κάποιες βασικές αλλαγές

Όσον αφορά τον νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μία κοινή συμφωνία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιες βασικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ο πρωθυπουργός έδωσε και παραδείγματα:

«Παραδείγματος χάριν έχουμε δύο περιφερειακά νοσοκομεία που υπολειτουργούν και τα δύο. Αυτές είναι παθογένειες που πρέπει να διορθωθούν. Προφανώς και θα ξεβολευτούν κάποιοι, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν νοσοκομεία που προσφέρουν μέτριες παροχές στους πολίτες"

Σχετικά με την μεγάλη έλλειψη σε αναισθησιολόγους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε δώσει πρόσθετα κίνητρα για τις κατηγορίες αυτές, ενώ οι ειδικότητες θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της χώρας». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο διαχρονικό πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιών, τονίζοντας πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε με τα κίνητρα που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. 

Το σχέδιο για την επόμενη 4ετία

Για την κριτική σχετικά με την επαναφορά των απογευματινών χειρουργείων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το σχέδιο που έχουμε για την επόμενη 4ετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός, έχει τέσσερις πυλώνες.

«Πρώτον είναι η πρόληψη καθώς θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα  «Φώφη Γεννηματά» για μαστογραφία άνω των 50. Δεύτερον οι οριζόντιες πολιτικές δημόσιας υγείας (κάπνισμα, αλκοόλ, άσκηση, σωματικό βάρος, ποιοτική διατροφή, ψυχική υγεία, που είναι βόμβα ειδικά για τους εφήβους. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία, ήδη προχωρά ο προσωπικός γιατρός καθώς και ο νέος νοσοκομειακός χάρτης και τελευταίος πυλώνας είναι η Ψηφιακή Υγεία».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο κεφάλαιο της Ψυχικής Υγείας, χαρακτηρίζοντάς το ‘κεφάλαιο -βόμβα’ ειδικά για τους εφήβους. 

Επενδύσεις και φάρμακα

Για τις επενδύσεις στο φαρμακευτικό σκέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κλινικές έρευνες, όπως και στις επενδύσεις στο σκέλος της τεχνολογίας. «Χρησιμοποιήσαμε το clawback για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία ώστε να ανοίξουμε κι άλλες θέσεις εργασίας».

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ