"Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα της πανδημίας"

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες για το εμβόλιο της Astrazeneca

Διευκρινίσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και τις επαναληπτικές δόσεις με AstraZeneca, έδωσε το πρωί της Κυριακής, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι όσοι νόσησαν με κορωνοϊό έχουν ισχυρότατη ανοσία και θα κάνουν εμβόλιο έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Σχετικά με όσους νόσησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να κάνουν την επαναληπτική δόση, καθώς, όπως είπε, ο οργανισμός ήδη βρίσκεται σε ενεργοποίηση του αμυντικού μηχανισμού. «Δεν είναι σωστό να πετύχεις και δεύτερη ανοσολογική απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η σύσταση για το οποίο πλέον είναι να χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών, ο ίδιος επανέλαβε ότι όσοι δεν εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, μπορούν άφοβα να κάνουν τη δεύτερη.

Τόνισε δε πως για όσους εμφάνισαν προβλήματα ή ο γιατρός τους συστήνει να μην κάνουν το ίδιο εμβόλιο, η επιτροπή επιτρέπει την ανάμιξη διαφορετικών σκευασμάτων.

Τέλος, σχολίασε ότι όσοι νοσηλεύτηκαν κατά το τρίτο κύμα ήταν ανεμβολίαστοι. «Ο εμβολιασμός θα αποτρέψει το τέταρτο κύμα», τόνισε, μεταξύ άλλων.

 

 

 

Παυλάκης "Στο νοσοκομεία γινόταν πόλεμος"

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, αλλά και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη μείξη εμβολίων.
Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες που έχει ακόμα μερίδα πολιτών σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «Ο εμβολιασμός δεν έχει γίνει υποχρεωτικός. Νομίζω ότι πρέπει και η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να κάνουν μία εντατική και σοβαρή καμπάνια ενημέρωσης επί της ουσίας, που να δείχνει κάποιους απλούς λόγους για το γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε. Στα νοσοκομεία γινόταν πόλεμος, και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας ζούσε τη ζωή του σε έναν άλλο πλανήτη, χωρίς να καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους».

 

«Είναι σημαντικό που έχουμε αυτά τα εμβόλια, ήταν ένα μεγάλο δώρο της επιστήμης σε λιγότερο από ένα χρόνο, με όλους τους κανόνες για να διατηρηθεί η ασφάλεια. Συνέχεια βγαίνουν περισσότερα δεδομένα, τώρα έχουμε πάνω από 2 δισεκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο και μπορούμε να πούμε με καθαρή καρδιά σε όλους να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε όλοι  στο σταμάτημα της πανδημίας. Δε θα είναι εύκολο να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Επιτέλους το τρίτο κύμα στην Ελλάδα κατεβαίνει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τελειώσαμε. Έρχεται επόμενο κύμα, έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος του ιού. Η Αγγλία έκλεισε για άλλο ένα μήνα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα που ήδη έχει ξεκινήσει εκεί», συνέχισε ο ίδιος.

Τι ισχύει για τη μείξη εμβολίων
Σχετικά με το αν η μείξη εμβολίων επιτυγχάνει την επιθυμητή ανοσία, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι: «Βγαίνουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα, η Αγγλία είναι πρωτοπόρος μεταξύ των χωρών σε αυτό. Όπως και να γίνει η μίξη των εμβολίων, το αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Έχουν κάνει όλους τους συνδυασμούς μεταξύ των εμβολίων. Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό».

«Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τους εμβολιασμούς λένε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις που είναι γνωστός πια και μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά μετά τον πρώτο εμβολιασμό με AstraZeneca, ή οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Για να συμβεί πρέπει να υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού να κάνει θρομβώσεις λόγω ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου. Αυτό φαίνεται από τον πρώτο εμβολιασμό αν υπάρχει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, δε θα έχουν προβλήματα στο δεύτερο εμβολιασμό. Δε συντρέχει λόγος να αλλάξει κάποιος εμβόλιο, αλλά αν κάποιοι το θεωρήσουν αναγκαίο και τους επιτραπεί να αλλάξουν, δε θα χάσουν κάτι, μπορεί να είναι και καλύτερο αυτό», τόνισε κλείνοντας σχετικά με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, και το τι θα πρέπει να κάνουν για τη δεύτερη δόση.

 

Διαβάστε επίσης:

"Σε μερικές εβδομάδες βγάζουμε τις μάσκες"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ