Ο Γιοσέπ Μπορέλ "κατακεραυνώνει" τις τουρκικές προκλήσεις

Ο Γιοσέπ Μπορέλ "κατακεραυνώνει" τις τουρκικές προκλήσεις

Απαντήσεις του Γιοσέπ Μπορέλ σε ερωτήσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με δύο ερωτήσεις του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφερθεί στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κατά της Ελλάδος από πλευράς της Τουρκίας με το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης-Τουρκίας.

Στις απαντήσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιοσέπ Μπορέλ κατακεραυνώνει τις τουρκικές προκλήσεις.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Νοέμβριο κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ στις 12 Δεκεμβρίου 2019 δήλωσε ότι το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Και τόνισε κατηγορηματικά ότι πρέπει να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γεννώνται από τα νησιά τους.

Και η μη τήρησή τους υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Και δυστυχώς η Τουρκία με τις ενέργειές της κινείται σε αυτή τη λάθος κατεύθυνση.

Οι απαντήσεις αναλυτικά ΕΔΩ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ