ΕΛΛAΔΑ
Όλα όσα αλλάζουν στον νέο ΚΟΚ και τα πρόστιμα: πότε οι ποινές θα φτάνουν τα ισόβια!
Ψηφίζεται την Τετάρτη στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης διαδικασίας - Τι είπαν από το βήμα του κοινοβουλίου οι Κρητικοί βουλευτές

Κλιμακωτές ποινές σε περίπτωση υποτροπής, η οποία εισάγεται για πρώτη φορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και ποινές που φτάνουν ως και τα ισόβια, για περιπτώσεις που ορίζει ο Ποινικός Κώδικάς, περιλαμβάνει ο νέος ΚΟΚ που ψηφίζεται την Τετάρτη, στη Βουλή, με την ολοκλήρωση της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Για τις υψηλού κινδύνου παραβάσεις, τη δεύτερη και την τρίτη φορά που θα συλληφθεί ο οδηγός, τα πρόστιμα αυξάνονται κατακόρυφα ενώ επιβάλλεται και πολύμηνη αφαίρεση διπλώματος.
Στις παραβάσεις, για τις οποίες θα εφαρμόζονται κλιμακωτές ποινές περιλαμβάνονται η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή STOP, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μεγάλη υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι «κόντρες» και η οδήγηση μοτοσυκλέτας χωρίς κράνος.
Γενικά, η ποινή θα αποσυνδέεται από το όχημα, οπότε δεν θα αφαιρούνται οι πινακίδες, αλλά το δίπλωμα από τον οδηγό.
«Δεν μπορούμε να συνθηκολογήσουμε με το χάος και την ανομία στον δρόμο και γενικότερα στον χώρο της δημόσιας ζωής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης σχολίασε ότι σκοπός του νέου, αυστηρότερου, Κώδικα «είναι να προστατέψει ζωές από κάθε επικίνδυνο και ανεύθυνο οδηγό». Πρόσθεσε ότι «ένας πιο αυστηρός ΚΟΚ δεν αρκεί από μόνος του για να το καταφέρει. Ένας ΚΟΚ που εφαρμόζεται όμως, μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήσεις στον Ψηφιακό Βοηθό του http://gov.gr για να δουν τι ισχύει για κάθε παράβαση.
Οι νέες ποινές και τα πρόστιμα
Στα τροχαία εξαιτίας παραβίασης σηματοδότη, οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 290Α του Ποινικού Κώδικα.
Ειδικότερα προβλέπεται κάθειρξη έως 10 έτη για βαριά σωματική βλάβη ή βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κάθειρξη 10-20 έτη στο θανατηφόρο τροχαίο και ισόβια στα πολύνεκρα δυστυχήματα.

Σήμερα, ανεξαρτήτως της πρόκλησης ατυχήματος, η χρήση κινητού επισύρει αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες.
Με τον νέο ΚΟΚ, εάν η παράβαση δεν προκαλέσει ατύχημα, προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες, όμως στην πρώτη υποτροπή η χρηματική ποινή υπερδιπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ και η απώλεια της άδειας ανέρχεται στις 180 ημέρες. Εάν ο οδηγός επαναλάβει ξανά την παράβαση, καταλογίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και στέρηση άδειας για ένα έτος.
Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, η πρώτη υποτροπή επισύρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για τέσσερα έτη. Για τη δεύτερη υποτροπή προβλέπεται πρόστιμο 4.000 ευρώ και 8ετής αφαίρεση άδειας οδήγησης.
Ανεξαρτήτως όμως εάν πρόκειται για την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη παράβαση, εφαρμόζεται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα.
Η παραβίαση σηματοδότη, ακόμη και χωρίς πρόκληση τροχαίου, τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή το πρόστιμο φτάνει τα 1.000 ευρώ και η αφαίρεση άδειας για 180 ημέρες, ενώ στη δεύτερη το πρόστιμο φτάνει τις 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 1 έτος.
Μέχρι σήμερα για την παραβίαση του STOP δεν υπήρχε διάκριση ανάμεσα στην πρόκληση ή μη ατυχήματος.
Αυτό πλέον αλλάζει, καθώς χωρίς την πρόκληση ατυχήματος, η πρώτη παράβαση συνοδεύεται από πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες. Για τους υπότροπους το πρόστιμο γίνεται 1.000 ευρώ και η απώλεια του διπλώματος επεκτείνεται στις 180 ημέρες. Η δεύτερη υποτροπή σημαίνει πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος η πρώτη ποινή είναι 700 ευρώ πρόστιμο και στέρηση άδειας για 60 ημέρες. Η υποτροπή οδηγεί σε πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για τέσσερα έτη και η δεύτερη υποτροπή επισύρει 4.000 ευρώ πρόστιμο αλλά και ο δράστης χάνει το δίπλωμά του για μία 8ετία. Ισχύουν οι ποινές του άρθρου 290Α.

Σχετικά με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η οποία υπολογίζεται πως σχετίζεται με το 25% των θανάτων στην άσφαλτο στην Ελλάδα το 2024, ο ΚΟΚ προβλέπει τρία επίπεδα επήρειας, με αυστηρότερες κυρώσεις για όσους πιάνουν το τιμόνι έχοντας καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ.
Η πρώτη κατηγορία αφορά τους οδηγούς που έχουν 0,50 έως 0,80 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, οι οποίοι θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο 350 ευρώ και θα χάνουν το δίπλωμά τους για 30 ημέρες. Εάν ανιχνευθεί ποσότητα 0,80 έως 1,10 γραμμαρίων, το πρόστιμο ανέρχεται στα 700 ευρώ και η άδεια οδήγησης παραδίδεται για 90 ημέρες. Το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται.
Για τις δύο αυτές κατηγορίες η πρώτη υποτροπή επισύρει 1.000 ευρώ χρηματική ποινή και στέρηση διπλώματος για 180 ημέρες. Αν υπάρξει δεύτερη υποτροπή ισοδυναμεί με πρόστιμο της τάξης των 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για έναν χρόνο.
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι οδηγοί που διαπιστώνεται ότι έχουν περισσότερο από 1,10 γραμμάρια στο αίμα τους. Στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ, αφαίρεση διπλώματος για έξι μήνες, ακινητοποίηση και φύλαξη του οχήματος.
Η κλιμάκωση των ποινών σε περίπτωση υποτροπής προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για επτά χρόνια μετά την πρώτη υποτροπή και 10ετή στέρηση διπλώματος συν 4.000 ευρώ πρόστιμο για τη δεύτερη υποτροπή. Στο ποινικό σκέλος, ο δράστης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως πέντε χρόνια, αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 10 μέρες μέχρι έξι μήνες.
Και εδώ εφαρμόζεται το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα.
Για την οδήγηση χωρίς κράνος, σήμερα προβλέπεται αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων για 60 ημέρες, ενώ οι συνεπιβάτες κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο 50 ευρώ. Πλέον, η μη χρήση κράνους επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 30 ημέρες, όμως στην πρώτη υποτροπή ο κατ’ επανάληψη παραβάτης θα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση άδειας για έξι μήνες, ποινές που διπλασιάζονται σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής.
Στο ενδεχόμενο που ο συνεπιβάτης δεν φορά κράνος, τόσο αυτός όσο και ο οδηγός τιμωρούνται με πρόστιμο 350 ευρώ, ακόμα κι αν ο τελευταίος φορούσε το δικό του.
Η εγκατάλειψη τραυματία θα είναι πλέον κακούργημα.

Επιπλέον γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο για την παρακώλυση της κίνησης σιδηροδρόμων. Ορίζεται διοικητικό πρόστιμο 1.200 και επί τόπου αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες. Από την πρώτη παραβίαση βάσει το Ποινικού Κώδικά υπάρχει ποινή φυλάκισης 1-5 ετών και ποινή 2.000 ευρώ.
Κάμερες και ψηφιακός χάρτης
Εν τω μεταξύ περισσότερες από 2.500 κάμερες θα έχουν τοποθετηθεί ως το 2026 σε όλη την Επικράτεια. Μέσω του Ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η ψηφιακή επίδοση κλήσεων.
Καθιερώνεται ένα σημαντικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση, το accidents.maps.gov.gr όπου φαίνεται σε ψηφιακό χάρτη η συσσώρευση τροχαίων σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να διευκολύνεται η λήψη μέτρων οδικής ασφάλειας.
Τα Σαββατοκύριακα και ειδικά τα ξημερώματα, για παράδειγμα, αυξάνεται η συχνότητα των δυστυχημάτων, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα τελευταία 20-25 χρόνια ο αριθμός των νεκρών σε δυστυχήματα μειώνεται σταθερά (από 2.182 το 1998 σε 665 το 2024) αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πάνω από τον μέσο όρο.
Ο στόλος των λεωφορείων ανανεώνεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τα δρομολόγια θα γίνουν ταχύτερα και συχνότερα ενώ με τις ελεύθερες λεωφορειολωρίδες δίνεται προτεραιότητα στους επιβάτες.
Οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τα ταξί είναι για την επιβίβαση και την αποβίβαση, για τις νυχτερινές ώρες, για τα ταξί για ΑμεΑ, για τα δρομολόγια νεφροπαθών για αιμοκάθαρση και για τα ταξί μηδενικών ρύπων.
Αντιπαράθεση Κυρανάκη και Μιλένας Αποστολάκη
«Προτάσεις, λιγότερη ειρωνεία, λιγότερος χαβαλές και περισσότερα μέτρα εποικοδομητικά για να μπορέσουμε να βρούμε λύση σε ένα μη ιδεολογικό πρόβλημα, στο πώς θα μειώσουμε τους θανάτους στους ελληνικούς δρόμους» προέτρεψε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης απαντώντας στις επικρίσεις τους σχετικά με τις πρωτοβουλίες του αλλά και τις διατάξεις του νέου ΚΟΚ.
Ο κ. Κυρανάκης απαντώντας στα σχόλια της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μιλένας Αποστολάκη αναφορικά με την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει για την επιδότηση των ταξί κατά τις μεταμεσονύχτιες μεταφορές επιβατών τα Σαββατοκύριακα, είπε ότι «οι προτάσεις που καταθέτω είναι για να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία, να σωθούν ζωές στους ελληνικούς δρόμους από αυτή τη μάστιγα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πιο θανατηφόρες ώρες είναι οι μεταμεσονύκτιες του Σαββατοκύριακου». «Ο στόχος του μέτρου -το οποίο χλευάσατε κι εσείς και άλλοι βέβαια- ήταν και είναι να σωθούν ζωές από κάποιον άλλον μεθυσμένο οδηγό. Διότι ένας μεθυσμένος οδηγός δεν είναι κίνδυνος μόνο για τη δική του ζωή. Είναι κίνδυνος για συνεπιβάτη, είναι για πεζούς, είναι για άλλους συνεπείς οδηγούς» προσέθεσε και αντέτεινε «εσείς αντιπρόταση έχετε να καταθέσετε ή απλά θέλετε να κάνετε χαβαλέ;» ενώ σημείωσε ότι «όταν ρωτήθηκε η κοινή γνώμη τάχθηκε υπέρ αυτού του μέτρου».
Ο αναπληρωτής υπουργός επέκρινε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που τον κατηγόρησε για επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να υφαρπάξει ψήφους, λέγοντας: «Προτείνουμε μέτρα τα οποία μπορούν να σώσουν ζωές, να μειωθούν τα θανατηφόρα τις μεταμεσονύκτιες ώρες που κύρια αιτία είναι η κατανάλωση αλκοόλ και εσείς μας λέτε ότι το κάνουμε για να πάρω ψήφους. Τι λογική είναι αυτή, πραγματικά» και κάλεσε την κυρία Αποστολάκη όταν κάνει βίντεο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μην οδηγεί.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ του απάντησε ότι δεν οδηγούσε εκείνη αλλά ήταν συνοδηγός. Η κυρία Αποστολάκη, νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του είχε κατηγορήσει τον αναπληρωτή υπουργό ότι «καταργεί μερικώς τις εξαγγελίες του προκατόχου του, που πριν από λίγους μήνες είχαν ανακοινωθεί» λέγοντας πως «είναι μια συνήθης πρακτική μιας κυβέρνησης πελατειακών σχέσεων, προσωπικών στρατηγικών και παλαιοκομματικών αντιλήψεων». Ο νέος αναπληρωτής υπουργός, είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, «εισηγείται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πριν λίγες μέρες είχε τη φαεινή ιδέα να επιδοτήσει τη μέθη των οδηγών, ως αντιστάθμισμα της σύγκρουσής του με το Συνδικάτο των Οδηγών Ταξί, το οποίο -προς τιμήν του- με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης κατήγγειλε αυτήν του την πρωτοβουλία» Απέδωσε ως «κίνητρο του υπουργού την προσωπική του δημοφιλία στις ηλικίες των νέων ψηφοφόρων, παράλληλα με την προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων από το Συνδικάτο των ταξί»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, λίγο αργότερα κατήγγειλε τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών ότι σύμφωνα με ανάρτηση ενημερωτικής ιστοσελίδας φαίνεται ο κ. Κυρανάκης να είχε δημιουργήσει και αυτός παλαιότερα βίντεο οδηγώντας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε και αυτός στο συγκεκριμένο βίντεο, λέγοντας ότι και εσείς που καταγγείλατε την κυρία Αποστολάκη φαίνεται να έχετε δημιουργήσει βιντεοληπτική εγγραφή οδηγώντας και έχοντας τον σκύλο σας ελεύθερο δίπλα σας, στη θέση του συνοδηγού.
Ο αναπληρωτής υπουργός, απάντησε ότι αυτή η βιντεοεγγραφή «είχε γίνει το 2023, πριν γίνω βουλευτής. Αυτή η εγγραφή έγινε με νόμιμη συσκευή, που και σήμερα επιτρέπεται η χρήση της και στον νέο ΚΟΚ, διότι είναι τοποθετημένη σε ειδική θέση στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. «Δεν μιλάω σε καμία κάμερα για να υπάρχει απόσπαση προσοχής. Και δεν είναι το ίδιο με αυτό που έκανε η κυρία Αποστολάκη, πριν λίγες εβδομάδες» είπε ο κ. Κυρανάκης.
Στα θεωρεία της βουλής η μητέρα του Ιάσονα
Στα θεωρεία της Ολομέλειας η μητέρα του Ιάσωνα που έχασε σε τροχαία τη ζωή του στην είσοδο της Βουλής επί της Βασιλίσσης Σοφίας όταν η μηχανή στην οποία επέβαινε συγκρούστηκε μετωπικά με συνοδευτικό αυτοκίνητο της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου γνωστοποίησε την παρουσία στα θεωρία της μητέρας του Ιάσωνα επικρίνοντας τους χειρισμούς του τότε Προέδρου της Βουλής αλλά και τις προσπάθειες που, όπως υποστήριξε, έγιναν για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες του υπαίτιου αστυνομικού - οδηγού της βουλευτού της ΝΔ και να μείνει ατιμώρητος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης μιλώντας επί προσωπικού αναφέρθηκε στον θάνατο της μητέρας του έχασε τη ζωή της εξ αιτίας τροχαίου λέγοντας ότι «αυτό που μου είπε όταν ήταν στο κρεβάτι του πόνου πως εγώ δεν θέλω να κυνηγήσεις καθόλου αυτόν που με χτύπησε, γιατί πιστεύω ότι το έκανε από λάθος. Γι΄αυτό και παραστάθηκα στο δικαστήριο χωρίς να κάνω υποστήριξη κατηγορίας σεβόμενος ότι η μητέρα μου πριν δια σωληνωθεί μου είπε τον είδα, έκανε ένα λάθος να μην τιμωρηθεί για αυτό. Τιμωρήθηκε, όμως γιατί έτσι είναι ο ποινικός μας κώδικας για ανθρωποκτονία εξ αμελείας όπως ακριβώς τιμωρήθηκε και ο αστυνομικός έξω από την Βουλή ( εν. που παρέσυρε τον Ιάσωνα)». Σε όλους συγγενείς των θυμάτων είπε ο κ. Πλεύρης στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας «θα πρέπει να τους κοιτάμε στα μάτια και να τους λέμε ότι αυτό που προβλέπεται για τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα είναι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, αυτές είναι οι ποινές και δεν υπάρχει κάτι το περίεργο όπως πάτε να το παρουσιάσετε σε μια μητέρα που πονάει, όπως και εγώ ως γιος πονούσα εκείνη την στιγμή. Κατανοώ, όμως ότι εκείνος που παραβιάζει το ΣΤΟΠ προφανώς δεν το πέρασε γιατί ήθελε να σκοτώσει έναν άνθρωπο». Δεν μπορεί είπε ο κ. Πλεύρης « να κάνουμε έναν διαγωνισμό πόνου», αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε σε μια μάνα που έχασε το παιδί της σε τροχαίο είναι ότι «έχει αλλάξει ο ΠΚ και όσοι καταδικάζονται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας μπορούν να εκτίσουν μέρος ποινής, ενώ τότε δεν υπήρχε αυτή η πρόνοια και δεύτερον με το νέο ΚΟΚ ελπίζουμε ότι θα έχουμε ακόμα ποιοι συνεπείς οδηγούς υπό τον φόβο των κυρώσεων που θεσπίζονται».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά απώλειας ζωής με όρους ενσυναίσθησης και όχι με όρους αντιπαλότητας.
Οι τοποθετήσεις των Κρητικών βουλευτών
Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης: Οι πολίτες θέλουν και η κυβέρνηση προχωρά
Την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του ΚΟΚ και της αυστηροποίησης των ποινών για τους παραβάτες υποστήριξε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο βουλευτής Χανίων επισήμανε ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή, ώστε συνολικά η κοινωνία και η πολιτεία να εντείνουν τη δράση τους για την κατοχύρωση της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση στην Ευρώπη των 27 σε ό,τι έχει να κάνει με την αναλογία νεκρών από τροχαία σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκογιαννάκης στην Κρήτη και στα Χανιά επισημαίνοντας ότι για τη μείωση των ατυχημάτων απαιτείται διπλή παρέμβαση τόσο στις υποδομές, κάτι που επιτέλους προχωρά με τον νέο ΒΟΑΚ, αλλά και στην οδηγική συμπεριφορά, καθώς τα θύματα στο επαρχιακό δίκτυο είναι περισσότερα. Ο νέος ΚΟΚ ως πλαίσιο αυστηρής συμμόρφωσης απαντά στο δεύτερο σκέλος της ανάγκης, τόνισε ο βουλευτής Χανίων και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Διαβάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου όπου περιγράφονταν παραβάσεις και ποινές, δεν μπορούσα να μη φέρω στο μυαλό τραγικά γεγονότα που όλοι και όλες έχουμε παρακολουθήσει είτε στις τοπικές μας κοινωνίες είτε σε εθνικό επίπεδο μέσα από την ειδησεογραφία. Σχεδόν κάθε περιγραφή παράβασης ενεργοποιούσε μέσα μου και μια μνήμη από κάποιο τραγικό συμβάν στα Χανιά ή και κάπου αλλού. Και τις περισσότερες φορές αυτό το συμβάν αφορούσε νέους ανθρώπους, αγόρια και κορίτσια στο άνθος της ζωής τους. Δεν χωρά στο δικό μου μυαλό καμία αμφιβολία ότι είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας, ότι είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπει ο Κώδικας».
Ελένη Βατσινά: Η Κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της οδικής ασφάλειας σε οδηγούς και πεζούς
Την πικρή εμπειρία της Κρήτης από την οδική πραγματικότητα μετέφερε στη Βουλή η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά κατά την ομιλία της στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Η Ηρακλειώτισσα βουλευτής πολλές φορές υπογράμμισε ότι αυστηροποίηση μέτρων και προστίμων, χωρίς ενημέρωση και έλεγχο στο δρόμο, θα αποτελέσουν τελικά "όχημα ευθυνών στα δικαστήρια και αντιδικία για ασφαλιστικές εταιρείες… όχι μέσο πρόληψης. Όχι μέσο ασφάλειας".

Μεταφέροντας τη φωνή της κοινωνίας της Κρήτης, η κ.Βατσινά τόνισε ότι το νησί "δυστυχώς γνωρίζει με αρνητικό τρόπο όλα αυτά. Και ο ΒΟΑΚ, και η παραλιακή οδός του Ηρακλείου, αποτελούν εδώ και χρόνια από τα πιο επικίνδυνα οδικά σημεία της Ελλάδας". Υπογράμμισε ότι πίσω από κάθε ένα από τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην Κρήτη, κάθε χρόνο, που στην πλειοψηφία τους είναι κάτω των 25 ετών, κρύβονται ζωές, ανθρώπινες ιστορίες, οικογένειες. "Δεν είναι απλά αριθμοί" - σημείωσε η βουλευτής, προτάσσοντας τις "κόκκινες γραμμές" του ΠΑΣΟΚ, ώστε η οδική ασφάλεια να μην είναι "κενό γράμμα", αλλά πραγματικότητα, με την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται προαπαιτούμενα όπως είναι η ολοκλήρωση έργων για ασφαλείς δρόμους, οι έλεγχοι και η ενημέρωση με στόχο την αλλαγή της οδηγικής κουλτούρας αλλά και χρηματοδότηση για κράνη, σήμανση κι εξοπλισμό με μηδενικό ΦΠΑ στα απαραίτητα μέσα προστασίας.
Μιλώντας και για τους οδηγούς ταξί, έκανε λόγο για "ένα ακόμη πλήγμα στον κλάδο των ταξί, συνεχόμενο μετά τα φορολογικά και τραπεζικά μέτρα, που εισάγει και μια αδικαιολόγητη διάκριση για τους επαγγελματίες".
Η Ελένη Βατσινά σημείωσε, μετ'επιτάσεως, την ανάγκη μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής Οδικής Ασφάλειας και μαζικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες αντί για αποσπασματικά μέτρα και τροποποιήσεις. "Τα στοιχεία υπάρχουν, η βούλησή σας λείπει" - τόνισε η ίδια, κατακεραυνώνοντας την ως σήμερα πολιτική της ΝΔ που όπως ανέφερε "μεταθέτει τις ευθύνες στους πεζούς και στους οδηγούς".
Μανόλης Χνάρης: "Έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τη ζωή κάθε συμπολίτη μας"
Για το κρίσιμο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που αφορά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, στο πλαίσιο του υπό ψήφιση νομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Μ. Χνάρης, καθώς αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επέκρινε την αναποτελεσματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «Η Κυβέρνηση για ακόμα μία φορά αποδεικνύει την ανικανότητα της να διαχειριστεί δομικά προβλήματα που προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία στον αγροτικό κόσμο της χώρας».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η μεταφορά αρμοδιοτήτων ενός οργανισμού πληρωμών, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε ένα οργανισμό είσπραξης εσόδων, όπως η ΑΑΔΕ, δείχνει την αδυναμία και τον πανικό που έχει περιέλθει η Κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας την επικοινωνιακή τακτική που επανειλημμένα ακολουθεί η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Χνάρης αναρωτήθηκε για την τακτική της Κυβέρνησης: «Δεν υπάρχουν δηλαδή, στη χώρας μας 4-5 ικανά και έντιμα στελέχη να αναλάβουν την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ;»Παράλληλα, ο Βουλευτής έθεσε τα κάτωθι ζητήματα και συγκεκριμένα: «i) Την υποστελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού ενός οργανισμού που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ, ii) Την ευθύνη της Κυβέρνησης για του ότι δεν προέβη στην διασύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, ώστε να γίνονται οι απαιτούμενοι διοικητικοί έλεγχοι και iii) Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ που σήμερα το κατέχουν ιδιώτες, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση επαίρεται για το επιτελικό και το ψηφιακό κράτος».
Επίσης, ο Μ. Χνάρης χαρακτήρισε ως «κερασάκι στην τούρτα» το γεγονός ότι κατέστη τελεσίδικο το πρόστιμο εις βάρος της χώρα μας, ύψους 43,5 εκ ευρώ για την περίοδο 2016-2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα, ύψους 280 εκ ευρώ για την διαχείριση πληρωμών 2020-2022 επί της διακυβέρνησης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης την πληρώνει ο Έλληνας αγρότης και φορολογούμενος, την ίδια στιγμή που είναι μονόδρομος η στρατηγική στήριξη της παραγωγικής βάσης της χώρας, των έντιμων γεωργών και κτηνοτρόφων».
Στη συνέχεια, ως προς το επίμαχο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στους δρόμους, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τον αποσπασματικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι «Η αυστηροποίηση των ποινών χωρίς ταυτόχρονη ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών δεν συνιστά σοβαρή πολιτική οδικής ασφάλειας» ενώ κατά τον βουλευτή: «Αυτό που απαιτείται είναι η ουσιαστική ενδυνάμωση των αρμόδιων υπηρεσιών ελέγχου της Τροχαίας και των Δήμων με επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωση, τεχνική υποδομή και σύγχρονα μέσα καταγραφής και επιτήρησης».
Επιπλέον, εστίασε ιδιαιτέρως στην επιτακτική ανάγκη «αναβάθμισης του οδικού δικτύου, ιδίως στα σημεία όπου καταγράφονται πολλά τροχαία δυστυχήματα», καθώς όπως τόνισε «Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου με φθαρμένα και κατεστραμμένα οδοστρώματα και η έλλειψη σήμανσης και φωτισμού είναι σημαντικοί λόγοι τροχαίων δυστυχημάτων» και αποδεικνύουν «την εγκληματική εγκατάλειψη που χαρακτηρίζουν τις δημόσιες συγκοινωνίες», που επιβεβαίωσε με τον επώδυνο τρόπο το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Περαιτέρω, αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν «την απαλλαγή του Φ.Π.Α. από την αγορά κράνους, την θέσπιση οδικής αγωγής σε όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την σαφή πρόβλεψη για χαμηλά όρια ταχύτητας σε περιοχές με μεγάλη κινητικότητα παιδιών, την εκπόνηση μελέτης από επιστημονικό φορέα που θα λάβει όλα τα δεδομένα και η οποία θα οδηγήσει σε τεκμηριωμένη νομοθέτηση για την απαγόρευση ή μη διέλευσης των ταξί στις λεωφορειολωρίδες», καθώς και «την θέσπιση δωρεάν διπλώματος μικροκινητικότητας για ανήλικους, την υποχρεωτική ασφάλιση καθώς και την χορήγηση αριθμού κυκλοφορίας».
Κλείνοντας, o Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «η οδική ασφάλεια δεν είναι απλά ένας τιμοκατάλογος προστίμων. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο που να συνδυάζει την εφαρμογή της νομοθεσίας, σύγχρονες υποδομές, λειτουργικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας και οδική παιδεία.
Έχουμε χρέος ως Ελληνική Πολιτεία, πρωτίστως, να προστατεύσουμε τη ζωή κάθε συμπολίτη μας δημιουργώντας δρόμους πιο ασφαλείς και καλλιεργώντας κοινωνίες πιο ευαισθητοποιημένες και υπεύθυνες».
Χ.Μαμουλάκης: Ο νέος ΚΟΚ κινείται σε κάποιες σωστές κατευθύνσεις, ωστόσο πάσχει από τρία βασικά ελλείμματα: Εφαρμοσιμότητας, κοινωνικής συναίνεσης και θεσμικού σχεδιασμού
Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι μια τεχνική ρύθμιση. Είναι μια θεσμική υποδομή που αγγίζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε μέρα. Είναι ένας κανόνας πολιτισμού, δημόσιας ασφάλειας, σεβασμού. Και όταν αυτός ο κανόνας παραμένει ανεφάρμοστος ή αντικρουόμενος, τότε το τίμημα δεν είναι θεωρητικό. Είναι τραγικά πραγματικό: είναι ανθρώπινες ζωές, είναι ακρωτηριασμένα όνειρα, είναι κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Ο νέος ΚΟΚ κινείται σε κάποιες σωστές κατευθύνσεις, ωστόσο πάσχει από τρία βασικά ελλείμματα: Εφαρμοσιμότητας, κοινωνικής συναίνεσης και θεσμικού σχεδιασμού.
Θέλω να επισημάνω 10 βασικά σημεία, όπως τα ανέδειξαν οι ίδιοι οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς:
1. Έλλειψη ηλεκτρονικής επιτήρησης: Ο νέος ΚΟΚ αποφεύγει να θεσπίσει τη συστηματική χρήση καμερών σε φανάρια, stop, πεζοδρόμους, διασταυρώσεις. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η τεχνολογία καταγράφει και στέλνει αυτόματα την παράβαση στον οδηγό. Εδώ, απλώς ελπίζουμε ότι θα τύχει να περάσει Τροχαία.
2. Εξοντωτικά πρόστιμα – χωρίς βεβαίωση: Η αύξηση των προστίμων έως και 1.050€ για σοβαρές παραβάσεις μπορεί να έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. Αλλά εάν δεν υπάρχουν ανθρώπινοι και τεχνολογικοί πόροι για να βεβαιωθούν, θα μείνουν ανεφάρμοστα. Όπως είπε ο πρόεδρος των Συγκοινωνιολόγων: «Με τόσο υψηλά πρόστιμα, δεν θα σταματούν ούτε οι αστυνομικοί τους παραβάτες».
3. Καμία πρόβλεψη για το «σβήσιμο» προστίμων: Τα πρόστιμα δεν πρέπει να είναι μόνο δίκαια. Πρέπει και να εφαρμόζονται ισότιμα. Ο ΣΕΣ σημειώνει ότι χρειάζεται πλήρης ψηφιοποίηση, ώστε να αποτρέπεται το “σβήσιμο” παραβάσεων κάτω από το τραπέζι.
4. Υποτροπή χωρίς σύστημα: Η εισαγωγή της υποτροπής είναι σωστή, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη χωρίς ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης. Πώς θα εντοπιστεί ο υποτροπιάζων, εάν τα αρχεία είναι σε χαρτί και στα συρτάρια;
5. Όρια ταχύτητας: σωστή κατεύθυνση, ελλιπής εφαρμογή: Η μείωση στα 30 χλμ/ώρα στις κατοικημένες περιοχές είναι θετική, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί με σήμανση και έργα από τους δήμους – με χρηματοδότηση που δεν καθυστερεί.
6. Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: Επιεικώς ανεπαρκής: Ο ΚΟΚ διατηρεί το όριο στο 0,5‰, ενώ τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες το έχουν μηδενίσει. Ο Οργανισμός SOS Τροχαία Εγκλήματα ζήτησε τη μείωση στο 0,2 ή και στο 0, με βάση τα τραγικά περιστατικά που παρουσιάστηκαν στη Βουλή.
7. Απόλυτη απουσία δικαστικής συνδρομής: Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν προσήλθε ούτε φυσικά ούτε διαδικτυακά για να καταθέσει απόψεις. Πώς θεσμοθετούμε χωρίς τη δικαστική εξουσία;
8. Διγλωσσία για τις λεωφορειολωρίδες: Η τροπολογία για τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες είναι πρόχειρη και αντικρουόμενη. Δεν έχει προηγηθεί μελέτη, ούτε έχει αξιολογηθεί από το ΣΕΣ. Το Υπουργείο, αντί να καθαρίσει τις λωρίδες από τα παράνομα σταθμευμένα, δοκιμάζει πειράματα στην πλάτη των επιβατών.
9. Χαριστικές εξαιρέσεις χωρίς διαφάνεια: Οι εξαιρέσεις για παραμονή ταξί στις λωρίδες – αν μεταφέρουν ηλικιωμένους, ΑμεΑ, νεφροπαθείς – είναι μεν ανθρώπινες, αλλά ανοίγουν την πόρτα στην αυθαιρεσία, χωρίς σαφή κριτήρια και μηχανισμό ελέγχου.
10. Η Αττική ασφυκτιά – και δεν υπάρχει σχέδιο: Ο ΣΕΣ προειδοποιεί: «Η Αττική θα σβήσει κυκλοφοριακά αν δεν γίνουν τα ΜΜΜ πιο ελκυστικά». Πού είναι η συνολική κυκλοφοριακή μελέτη; Πού είναι το στρατηγικό σχέδιο του ΟΑΣΑ; Το Υπουργείο φαίνεται να νομοθετεί αποσπασματικά, χωρίς να περιμένει καν τα επίσημα δεδομένα.
Τα τροχαία κοστίζουν 2,4 δισ. ευρώ ετησίως – το 1,5% του ΑΕΠ μας. Πέρα από τους αριθμούς, κοστίζουν ζωές. Και κάθε φορά που νομοθετούμε χωρίς σχέδιο, χωρίς εφαρμογή, χωρίς διάλογο, γινόμαστε – έστω και έμμεσα – μέρος του προβλήματος. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί για την επικοινωνία και όχι για την κοινωνία. Ο ΚΟΚ δεν είναι Δελτίο Τύπου. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Ας δείξουμε σοβαρότητα. Ας δώσουμε προτεραιότητα όχι στο πρόστιμο, αλλά στην προστασία.».
Πηγές: protothema.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ