Παρατηρητήριο ΝΔ: Fake news από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις της ΔΕΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόλογος γιατί παρέδωσε μια επιχείρηση σε σημείο κατάρρευσης»

«Φθηνά τεχνάσματα και προπαγάνδα» καταλογίζει το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούν «να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας πείσουν ότι « οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019».

«Η ΔΕΗ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν στο χείλος της κατάρρευσης», υπενθυμίζεται στο κείμενο, με τους συντάκτες να επισημαίνουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι υπόλογος για το γεγονός ότι παρέδωσε μια επιχείρηση κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την ίδια τη χώρα, σε σημείο κατάρρευσης η οποία, αν συνέβαινε, θα παρέσυρε στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ας αφήσουν λοιπόν τα φθηνά τεχνάσματα και την προπαγάνδα γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα τους».


Αναλυτικά, το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ αναφέρει:


Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται στη γνωστή πρακτική των fake news, επιχειρώντας να συνδέσουν το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ προ δύο ετών με τις ανατιμήσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Επιχειρούν να μας πείσουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς καθώς και το αυξημένο κόστος που πληρώνουν σε όλη την Ευρώπη οι ηλεκτρικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο των ρύπων το τελευταίο διάστημα, συνδέονται με έναν τρόπο μαγικό με το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ του 2019. Επιχειρούν να συνδέσουν τις τότε δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος από το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ – πράγμα που επετεύχθη – με τις πρόσφατες πιέσεις στην αγορά χονδρικής του ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Η ΔΕΗ, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, ήταν στο χείλος της κατάρρευσης. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διάσωσή της, πέρα από το γεγονός ότι δεν είχαν επίπτωση στους καταναλωτές, εξασφάλισαν την επιβίωση της επιχείρησης και έθεσαν τις βάσεις για τη σημαντική ανοδική πορεία που ακολούθησε.

Αναλυτικότερα:

Η κατάσταση το 2019

Η ΔΕΗ το 2018 κατέγραψε ζημιές 903 εκ. ευρώ και το καλοκαίρι του 2019 αντιμετώπιζε οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας. Η τραγική κατάσταση της εταιρείας αποτυπώθηκε τον Απρίλιο του 2019 στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) που έθεσε ανοικτά ζήτημα βιωσιμότητας της εταιρείας αν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα. Οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς όπως τα δίκτυα είχαν πέσει κάτω από το όριο ασφαλείας και η επιχείρηση είχε μείνει πίσω σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις (ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, έξυπνα δίκτυα).

Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων τον Αύγουστο του 2019 αντισταθμίστηκε πλήρως από την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή του ειδικού τέλους που αφορά στις ΑΠΕ) και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ΔΕΗ έκτοτε παρουσίασε σημαντική κερδοφορία, ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις της πανδημίας, προχώρησε σε εκδόσεις ομολόγων που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον από επενδυτές διεθνούς εμβέλειας, εξασφάλισε αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας και επεκτείνεται με επιτυχία σε νέους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με το νέο business plan.

Οι τωρινές αυξήσεις οφείλονται σε διεθνείς εξελίξεις

Το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα διαμορφώνεται τώρα πάνω από 50 ευρώ ανά τόνο έναντι 20-25 πέρυσι ενώ η τιμή χονδρικής του ρεύματος (εξαιτίας κυρίως της αύξησης του φυσικού αερίου) διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω και από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, είχε πέσει κάτω και από τα 30 ευρώ. Αυτές οι ανατιμήσεις αντανακλώνται άμεσα στο κόστος του ρεύματος και κατ’ επέκταση στα τιμολόγια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι υπόλογος για το γεγονός ότι παρέδωσε μια επιχείρηση κομβικής σημασίας όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την ίδια τη χώρα, σε σημείο κατάρρευσης η οποία, αν συνέβαινε, θα παρέσυρε στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρήσεις και θα είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ας αφήσουν λοιπόν τα φθηνά τεχνάσματα και την προπαγάνδα γιατί όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα τους.
 

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ