Πάτρα: Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο ιστορικό καταφύγιο της πόλης

Πάτρα: Ο Δ. Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο ιστορικό καταφύγιο της πόλης
Newsroom
Newsroom

Θα μιλήσει σε εκδήλωση με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

Από το καταφύγιο της Πάτρας, που σήμερα λειτουργεί ως ιστορικός- εκθεσιακός χώρος, ξεκίνησε την σημερινή επίσκεψή του στην Πάτρα ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε στο ιστορικό καταφύγιο από τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ενώ μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης έγραψε στο βιβλικό των επισκεπτών: «Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης της αντίστασης του λαού μας, μας οδηγεί στους σημερινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, που θα μετατρέψει τον λαό μας σε θύμα άνομων συμφερόντων».

Το καταφύγιο της Πάτρας βρίσκεται κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων και με είσοδο δίπλα από τον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων. Εδώ και λίγα χρόνια, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, έχει μετατραπεί σε «”καταφύγιο” μνήμης, γνώσης και αφύπνισης συνειδήσεων, μέσα από την έκθεση αρχειακού και ιστορικού υλικού».

Σε αυτό το υλικό «αποτυπώνονται» στιγμές από την κήρυξη του πολέμου του 1940, τους πρώτους βομβαρδισμούς της Πάτρας, την κατοχή της από τα ναζιστικά στρατεύματα, την αντίσταση και την απελευθέρωση της πόλης, ενώ εκτίθενται και έργα εικαστικών.

Στις 11:00, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η επιτροπή περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Παντοκράτορος, στην Άνω Πόλη, με αφορμή τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη και θα ακολουθήσει μουσικό και καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

Στις 13:00 το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στο "λαϊκό γλέντι" που διοργανώνει η επιτροπή περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στον πολυχώρο στα παλαιά σφαγεία της Πάτρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ