Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον λένε οι ειδικοί – Αντίστροφη μέτρηση για χαλάρωση μέτρων στην εστίαση

Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει μεσοβδόμαδα προκειμένου να επενεξετάσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα μέτρα.

Σταθεροποίηση στα κρούσματα, παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον σε ποσοστό άνω του 90% στην Επικράτεια, βλέπουν οι ειδικοί, την ώρα που δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χειρότερα επιτέλους τα αφήσαμε πίσω μας.

Συγκεκριμένα, στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες ειδικοί τονίζουν πως είτε βρισκόμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης των μολύνσεων,  είτε εκείνη αναμένεται να έρθει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παρά όμως τα αισιόδοξα νέα, η πίεση που υπάρχει ακόμη στο Σύστημα Υγείας κρατά συγκρατημένο τον κυβερνητικό μηχανισμό που θέλει οι επόμενες κινήσεις να είναι προσεκτικές, ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσει μεσοβδόμαδα προκειμένου να επενεξετάσει την κατάσταση και να αξιολογήσει τα μέτρα. 

Πέρασε η κορύφωση της Όμικρον

Την ίδια ώρα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, αλλά και για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ανάλυσης Δεδομένων Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, αναφέροντας πως τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως η κορύφωση του κύματος έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Στην ερώτηση γιατί δεν είδαμε περισσότερα κρούσματα, καθώς πολλοί συνάδελφοι του είχαν κάνει πρόβλεψη ακόμη και για 100.000 κρούσματα, ο καθηγητής τόνισε πως «επειδη δεν γίνεται καταγραφή των κρουσμάτων Όμικρον χωριστά με αυτά της Δέλτα, υπήρχε μία δυσκολία στην καταγραφή και την ταξινόμηση. Ωστόσο τα μοντέλα μας μας έδειξαν κορύφωση στην αρχή του νέου έτους, όπως και έγινε».

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας στο John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, ανέφερε στο MEGA πως στο τέλος αυτού του μήνα θα έρθει η αποκλιμάκωση και στη χώρα μας, ενώ προσωπική του άποψη ήταν πως θα χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου.

 

 

 

 

Παρασκευής: Έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση

 

Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως έχουμε μία γρήγορη αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που φαίνεται και στην καθημερινή επιδημιολογική αναφορά.

 

Ανέφερε ότι «στο άνοιγμα των σχολείων είχαμε έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες, συνέπεια του αυξημένου διαγνωστικού ελέγχου σε όλη τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς και από εκεί και πέρα, χθες και προχθές, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί.

 

Είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

 

Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

 

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

 

Η «Δέλτα» συμβάλλει στις σοβαρές νοσηλείες αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε σύγκριση με την «Όμικρον».

 

 

 

Προς χαλάρωση τα μέτρα

 

Με βάση λοιπόν τις παραπάνω προβλέψεις φαίνεται πως πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και των ειδικών είναι να χαλαρώσουν τα μέτρα από την επόμενη εβδομάδα.

 

Με βάση την θετική εικόνα που διαμορφώνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που έχουν αποφασίσει να τα παρατείνουν μέχρι την Κυριακή 23 Ιανουαρίου.

 

«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχει μια σταθερή μείωση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι περιμέναμε την κορύφωση λίγο αργότερα, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν» είπε στον ΑΝΤ1 ο Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

 

Όλα δείχνουν πως πιθανότατα την Τετάρτη οι ειδικοί θα εισηγηθούν προς την κυβέρνηση την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που θα ξεκινήσει με την επιστροφή της μουσικής στην εστίαση ενώ θα εξεταστεί και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.

 

Οι περιορισμοί που θεωρούνται βέβαιοι πως θα παραμείνουν είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, η τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και το κυλιόμενο ωράριο. 

 

Επιβαρυμένα τα νοσοκομεία με πάνω από 600 στις ΜΕΘ

 

Υπενθυμίζεται πως χτες, Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα και 72 θανάτους σε ένα 24ωρο, ενώ 679 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

 

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν την Τρίτη (32.694), ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σταδιακή πτώση, η οποία καταδεικνύει μια σταθεροποίηση.

 

Επίσης αυτή την εβδομάδα άνοιξαν και τα σχολεία, με χιλιάδες τεστ να πραγματοποιούνται από μαθητές και εκπαιδευτικούς για την προσέλευσή τους στις μονάδες.

 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρουσιάζει αυξομειώσεις, παραμένοντας, ωστόσο σταθερά πάνω από τους 600, με τα νοσοκομεία της χώρας να εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένα.

 

Το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

 

Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός, με περίπου 80 ανθρώπους να χάνουν τις ζωές τους καθημερινά καθ’όλη την εβδομάδα, εξαιτίας της ασθένειας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μια μετατόπιση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων, με τον ιό να «χτυπά» πλέον πολίτες άνω των 35 ετών, όπως επεσήμανε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό την Πέμπτη.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου, η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους. Υπάρχει σταδιακή αύξηση των νέων εισαγωγών τις τελευταίες 15 μέρες. Δεν σημειώνεται αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών. Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. 

 

Εκατόν τριάντα ιδιώτες γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ήδη 71 ιδιώτες γιατροί από την 3η ΥΠΕ και 59 ιδιώτες γιατροί από την 4η ΥΠΕ, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για να στηρίξουν τα δημόσια νοσηλευτήρια της Βόρειας Ελλάδας.

 

Προς την κατεύθυνση του περαιτέρω ελέγχου της διασποράς και της στήριξης των νοσοκομείων η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε παράταση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κατά μία εβδομάδα. Έτσι, τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 23 Ιανουαρίου και ο χρονικός ορίζοντας της εφαρμογής τους θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Επιπλέον, στη «μάχη» κατά της πανδημίας, μπαίνουν και τα αντιικά φάρμακα, η χορήγηση των οποίων θα γίνει με τα ίδια κριτήρια όπως για τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Δείτε επίσης:

Rapid tests στην Κρήτη: 2.616 έλεγχοι και 323 θετικά δείγματα
 

Ακόμη ένα θύμα του κορωνοϊού στην Κρήτη
 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ