Πέτσας: Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διερευνητικές

Πέτσας: Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διερευνητικές

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τοποθετεί την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας- Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρώσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας πως η προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα παρουσιάζει μια σταθερή αποκλιμάκωση. 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως  πιθανότατα οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποείται στις 15-16 Οκτωβρίου.«Όσο λιγότερες εντάσεις έχουμε τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό», τόνισε προσθέτοντας πως θα είναι ευχής έργο αν αρχίσουν οι διερευνητικές και πως όσον αφορά τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας η Τουρκία δείχνει μια σταθερή αποκλιμάκωση.Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε πως αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως δεσμεύθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. «Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία» είπε.

Παρά τη βελτιωμένη όμως συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, η τουρκική πλευρά αυξάνει την ένταση στο μέτωπο της Κύπρου. «Αυτό που έκανε στην Αμμόχωστο ο Ερντογάν, είναι αυτό ακριβώς που του είπε η ΕΕ να μην κάνει με το σημείο 18 των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Άρα εδώ θα βρει απέναντί του, όχι την Κύπρο, όχι την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι είναι σαν να κοροϊδεύει η Τουρκία όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστιλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Αναφερόμενος στο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου που οδηγεί στην παραλία της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, το οποίο έχει καταδικάσει η Ελλάδα έχοντας παράλληλα ξεσηκώσει θύελλα διεθνών αντιδράσεων, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε (στην Τουρκία) ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Στο μεταξύ σε εξέλιξη φαίνεται πως είναι νέες πρωτοβουλίες για να μειωθεί περαιτέρω η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα βρεθεί σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα. 

Να σημειωθεί επίσης ότι χθες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός αναχώρησε από τα ανατολικά της Κύπρου και έπλευσε προς τα βόρεια. Αγότερα, ωστόσο, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του Μπαρμπαρός στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου. 

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ