Ποιοι παράγοντες θα συμβάλουν στη χαλάρωση του lockdown

Self tests, εμβολιασμοί και σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου οι προϋποθέσεις - Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία, αλλά με μικρή μείωση στις νέες διαγνώσεις

Σε τροχιά σταθεροποίησης δείχνει να εισέρχεται η πανδημία στη χώρα έπειτα από επτά εβδομάδες ανοδικής πορείας, μολονότι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το άνοιγμα της επόμενης ημέρας και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του lockdown θα κριθούν από τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, ξεκαθάρισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις για την πορεία της πανδημίας, τρεις είναι οι παράγοντες που θεωρούνται καθοριστικοί για τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων:

  • Η διενέργεια των τεστ αυτοδιάγνωσης (self tests)
  • Η απρόσκοπτη εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος
  • Η σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου που θα κριθεί από τον περιορισμό του πλήθους των κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία

Τα τελευταία αυτά δεδομένα θα είναι εκείνα που θα αξιολογήσουν, πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβουν την τελική τους απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στις 5 Απριλίου, τη σταδιακή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου αρχής γενομένης από τα μικρά καταστήματα και το τί μέλλει γενέσθαι με τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία

Όπως διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής μπορεί οι νέες διαγνώσεις να καταγράφουν μια μικρή μείωση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πίεση στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία πολλαπλασιάζεται αναπόδραστα από τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Χθες πραγματοποιήθηκαν 511 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών στους 5.006 και τους 1.174 εξ αυτών σε Μονάδες. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και, για σήμερα, 707 είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη εβδομάδα, τα νοσοκομεία γέμιζαν με ρυθμό 500 νέων εισαγωγών ανά ημέρα και η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε κατά 10%, λυγίζοντας το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα της Αττικής, στην οποία οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ – COVΙD είναι μόλις 6, σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Η περιφέρεια δέχτηκε χθες 277 νέους ασθενείς στα νοσοκομεία της, φτάνοντας του 2.466 συνολικά.

Self tests: Το νέο όπλο κατά της πανδημίας

Έτσι, το νέο όπλο του self testing σε συνδυασμό με τα στοχευμένα rapid tests και την εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της COVID-19, γίνονται η ελπίδα για τη σταδιακή επαναφορά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων χωρίς επιστροφή σε περιοριστικά μέτρα μερικές εβδομάδες μετά. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα σχολεία και οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Διαβάστε επίσης:

Self tests: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ο οδικός χάρτης των self tests: Στις αρχές Απριλίου ξεκινά η διάθεση τους

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο και τα σχολεία

Ποιες περιοχές της Κρήτης παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο"

31 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 1.496 κρούσματα, 53 νέοι θάνατοι και 707 οι διασωληνωμένοι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ