Ο οδικός χάρτης των self tests: Στις αρχές Απριλίου ξεκινά η διάθεση τους

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους πολίτες έως 67 χρόνων τόνισε ο Β. Κοντοζαμάνης για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία - Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διανομή και την εφαρμογή των self tests στον γενικότερο πληθυσμό παρουσίασε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, τα τεστ στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών. Είναι περίπου ένας στους τρεις φορείς του ιού, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει δε στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Τα τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Για να αποφευχθεί συνωστισμός τις πρώτες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών τις πρώτες ημέρες. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Αν είναι θετικό το πρώτο τεστ, θα γίνεται δεύτερο σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.

Για τα σχολεία θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργειά τους για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υποχρεωτικό θα είναι επίσης το τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου και της εστίασης και της ναυτιλίας.

Νωρίτερα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, διευκρίνισε ότι με τα self test θα μπορούμε πλέον να ελέγχουμε εύκολα αν είμαστε θετικοί. Η εφαρμογή δεν διαφέρει πολύ από ένα τεστ κύησης. Η δειγματοληψία είναι πολύ εύκολα εφικτή και έχει μεγάλη αξιοπιστία. Η διαδικασία μάθησης είναι εύκολη. Η διενέργεια του τεστ μία φορά την εβδομάδα μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στον περιορισμό της πανδημίας.

Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας

Την εικόνα σταθεροποίησης, πρώτη φορά σήμερα μετά από επτά εβδομάδες, που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Η κυρία Παπαευαγγέλου στάθηκε ιδιαίτερα στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό.

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι», ανέφερε και προσέθεσε ότι παρά το γεγονός πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα,  «μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας».

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιβαρύνουν. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής λη ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Πηγές: protothema.gr, in.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποιες περιοχές της Κρήτης παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο"

Κορωνοϊός: 1.496 κρούσματα, 53 νέοι θάνατοι και 707 οι διασωληνωμένοι

31 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην Κρήτη

Χωρίς ανάλογη ανταπόκριση οι έλεγχοι για κορωνοϊό

Στους 140 οι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Κρήτης

Σφοδρό το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ