Politico: Στο στόχαστρο νέας έρευνας η Εύα Καϊλή

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έρευνα δεν συνδέεται με το σκάνδαλο Qatargate, αλλά σχετίζεται με φερόμενες ύποπτες πληρωμές σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020.

Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του Qatargate, την προφυλάκιση της και κατόπιν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, δημοσίευμα του Politico αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή είναι αντιμέτωπη με μια ακόμη έρευνα.

Συγκεκριμένα, έγγραφα που επικαλείται το Politico φέρνουν στο φως νέες πληροφορίες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αφορά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και σχετίζεται με φερόμενες ύποπτες πληρωμές σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την περίοδο μεταξύ 2014 και 2020.

Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται σε τρεις πιθανώς αξιόποινες δραστηριότητες της Καϊλή: πρώτον, για το εάν παραπλάνησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τον τόπο και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων συνεργατών της. Δεύτερον, για το αν έλαβε μερίδιο των αποζημιώσεων τους για «εικονικά» ταξίδια που φέρεται να διοργάνωσε. Και τρίτον, για το αν πήρε «προμήθειες» από μέρος των μισθών τους. Σύμφωνα πάντα με το Politico, τα παραπάνω αναφέρονται σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Το Politico αναφέρει ότι «και μια άλλη Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η Μαρία Σπυράκη, αποτελεί κομμάτι της ίδιας έρευνας». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Politico, δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Σπυράκη έπαιρνε μίζες από μισθούς ή ψευδείς αποζημιώσεις.

Συνολικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο «άτομο που έχει γνώση της υπόθεσης», οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι η Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ». 

Οι λεπτομέρειες που παρουσιάζει το Politico δίνουν την «πρώτη πραγματική εικόνα αναφορικά με το περιεχόμενο της έρευνας» από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο μέρες αφότου η Καϊλή είχε προφυλακιστεί ως ύποπτη για το Qatargate.

 

Σύμφωνα με το Politico, ενώ πλέον όλα τα ύποπτα πρόσωπα για το Qatargate έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους, χωρίς να έχουν σημειωθεί νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, οι αρχές στρέφουν τις έρευνες τους στην υπόθεση αυτή. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές, στην επιτροπή νομικών υποθέσεων, αναμένεται να συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά την Τρίτη.

Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό, μάχεται επί του παρόντος να διατηρήσει την ασυλίας της — ένα προνόμιο που παρέχεται στους ευρωβουλευτές. Οπως, όμως, αναφέρει το Politico, η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία ερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, αναφέρει ότι η έρευνά εδράζεται σε «στέρεο έδαφος».

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά σοβαρές υποψίες για επανελαμβανόμενη απάτη και άλλες σοβαρές παρατυπίες», φέρεται να λέει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi στην επιστολή που επικαλείται το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε την άρση της ασυλίας τόσο της Καϊλή όσο και της Σπυράκη. 

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, πάντως, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο για το άρθρο του Politico. Η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, φέρεται να έχει υποσχεθεί ότι θα αποπληρώσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη οφειλή και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Μαρία Σπυράκη από την πλευρά της, τόνισε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Καϊλή και επεσήμανε ότι δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για μίζες.

«Προμήθειες»

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δημοσιοποίησε τις έρευνες για απάτες στις 15 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη της Καϊλή στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του Qatargate.

Το σημείωμα, όπως αναφέρει το Politico, κατονομάζει τόσο τον Καϊλή, η οποία ανήκε στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όσο και τη Σπυράκη, πρώην δημοσιογράφο και πρώην εκπρόσωπο της Νέα Δημοκρατίας, η οποία ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα.

 

Τα έγγραφα, σύμφωνα με το Politico, αναφέρονταν επίσης σε τέσσερις πρώην συνεργάτες της Καϊλή και σε δύο πρώην συνεργάτες της Σπυράκη ως πιθανώς εμπλεκόμενους.

Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι έχουν δώσει στη δημοσιότητα λίγες λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την έρευνα, σημειώνοντας μόνο ότι δεν είχε σχέση με την υπόθεση Qatargate.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επιστολή που επικαλείται το Politico, η έρευνα της EPPO εξετάζει τόσο την Καϊλή όσο και τη Σπυράκη για παρατυπίες που σχετίζονται με τον τόπο εργασίας και τη φυσική παρουσία συνεργατών τους. 

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, ένα άλλο πεδίο της έρευνας αφορά «αποστολές που δεν έγιναν ποτέ, υποβολή ψευδών δικαιολογητικών και αδικαιολόγητες αποζημιώσεις για έξοδα των συνεργατών των ευρωβουλευτών, κατόπιν αιτημάτων των ευρωβουλευτών». 

Συγκεκριμένα η Καϊλή ερευνάται, επίσης, για «προμήθειες» από τους μισθούς των βοηθών της και για παραποιημένα έξοδα.

Η εισαγγελική έρευνα έρχεται ως συνέχεια έρευνας της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, γνωστής ως OLAF, έρευνα η οποία ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Στη συνέχεια, η OLAF παρέπεμψε την υπόθεσή της στην EPPO.

Η OLAF ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση πλέον αφορά μόνο την εισαγγελία, αρνούμενη να προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

 

Το κεφάλαιο «άρση ασυλίας»

Πλέον κομβικό στοιχείο για τη συνέχεια των ερευνών αποτελεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας. Σημειώνεται ότι η ασυλία είναι ένα προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία τους από την αυθαίρετες διώξεις. Μπορεί παρόλα αυτά να αρθεί μετά από σύσταση της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ψηφοφορία από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με το Politico, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Καϊλη στη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων την Τρίτη.

Ο Σπύρος Παππάς, ένας από τους δικηγόρους της Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά, τέτοιες υποθέσεις «κλείνουν» όταν η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της — όπως συνέβη και με την Καϊλή — με τον εκάστοτε ευρωβουλευτή να αποπληρώνει τα ποσά τα οποία αναφέρεται ότι οφείλει. Εθεσε επίσης το ερώτημα για το πώς μπορεί να δικαιολογηθεί άρση ασυλίας για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014.

Πηγή: Politco

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ