Πότε θα «σβήσουν» τα κρούσματα στη Ν. Σμύρνη;

Πότε θα «σβήσουν» τα κρούσματα στη Ν. Σμύρνη;

Έχει περάσει πολύς καιρός και παρά τις δύο καραντίνες σε τμήμα της Ν. Σμύρνης, στις αρχές Μαΐου είχαμε νέα αναζωπύρωση του κορωνοϊού με νέα κρούσματα. Έτσι εφαρμόστηκε το μοντέλο για μαζικές δειγματοληψίες με κώδικα 0-7-14.  Μάλιστα η πρώτη σημαντική δειγματοληψία την ημέρα 0 έφερε 35 νέα κρούσματα και μαζί επέστρεψε η ανησυχία στην περιοχή. Μάλιστα έγινε και η δεύτερη μαζική δειγματοληψία την 7η ημέρα (την Τετάρτη 20 Μαΐου) τα αποτελέσματα της οποία αναμένουμε. Αναμένουμε επίσης την δειγματοληψία της επόμενης 14ης ημέρας, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη. Και μετά τα κρούσματα θα σβήσουν; Αυτό είναι το ερώτημα που ταλανίζει την περιοχή, αλλά και όλη τη Λάρισα.

Για να απαντηθεί το ερώτημα θα πρέπει ξανά να δούμε τι λένε οι επιστήμονες. Είναι αυτοί που «έτρεξαν» όλη αυτή την περιπέτεια με σωφροσύνη και επιστημοσύνη που σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι απαραίτητη για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Άλλωστε ήδη η χώρα τους οφείλει πολλά σε αυτή την δύσκολη διαχείριση, καθώς η μάχη κερδήθηκε σε πρώτη φάση, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Για το πώς μπορεί να μηδενίσει το κοντέρ στην Ν. Σμύρνη έδωσε μια γεύση στην ενημέρωση της Παρασκευής 15 Μαΐου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφέροντας σχετικό παράδειγμα. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. «Είναι όλα δύσκολα σε τέτοιες επιδημίες. Πρέπει κανείς γρήγορα να παρεμβαίνει, να βοηθά τον κόσμο. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1.000 άτομα σε μία περιοχή και να τη φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς; Να κατεβάσουμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό, το R0 σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 ημέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα», είπε ο καθηγητής.

«Δεν θα σβήσει η μετάδοση…»

Το ίδιο ερώτημα – δηλαδή το πότε θα σβήσουν τα κρούσματα στη Ν. Σμύρνη- θέσαμε και στο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Χατζηχριστοδούλου. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ο άνθρωπος που για λογαριασμό του ΕΟΔΥ «τρέχει» την επιδημιολογική διαδικασία στην περιοχή της Ν. Σμύρνης από την πρώτη ημέρα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. «Θεωρούμε ότι η δειγματοληψία της 14ης ημέρας πιθανόν να μας δώσει νέα κρούσματα αλλά θα είναι πολύ λίγα. Προφανώς και δεν θα σβήσουν τα κρούσματα την 14η ημέρα από τότε που είχαμε την νέα έξαρση. Πιστεύω όμως ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί περίπου στις 30 ημέρες από τότε που είχαμε την νέα έξαρση», αναλύει ο καθηγητής. Από την 14η ημέρα –την τελευταία δειγματοληψία- και μετά θεωρείται βέβαιο ότι η περιοχή θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιδημιολογική παρακολούθηση.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας όλα τα παραπάνω τα κρούσματα αναμένεται να σβήσουν στη Ν. Σμύρνη, περίπου στις 10 Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση αυτό θα γίνει «όταν ο δείκτης R0 κατέβει στο 0,5, ώστε να σβήσει η μετάδοση». Όλα αυτά θα συμβούν εφόσον τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα που προβλέπονται για την πανδημία από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ