Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»: Σήμερα τα πρώτα SMS για δωρεάν μαστογραφία

Newsroom
Newsroom

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε την Πέμπτη

Από σήμερα θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν SMS για διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας γυναίκες 50-69 ετών. Η αρχή θα γίνει από γυναίκες που διαμένουν στην Αττική και σταδιακά την «υπενθύμιση» θα λάβουν 1,3 εκατομμύριο δικαιούχοι.

Ετσι, από σήμερα δίνεται το σήμα έναρξης του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά, μια δέσμευση του πρωθυπουργού μετά το θάνατό της, στα τέλη Οκτωβρίου του 2021. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό πρόληψης με την ονομασία «Σπύρος Δοξιάδης», που θα συνεχιστεί με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καθώς και για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» από το υπουργείο Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσία του πρωθυπουργού και της οικογένειας της Φώφης Γεννηματά. Αφορά σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, οι οποίες διαμένουν στην Ελλάδα και διαθέτουν ΑΜΚΑ. Εξαιρούνται μόνο όσες έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.

Μέσω του προγράμματος προβλέπονται εντελώς δωρεάν οι εξής εξετάσεις:

  1. Εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους.
  2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος).
  3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος).

Με τον τρόπο αυτόν, η παροχή αυτή από το κράτος δεν σταματά στη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά περιλαμβάνει και τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για τις γυναίκες που θα έχουν ευρήματα και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.

«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να αποκτήσει η χώρα μας αποτελεσματικές πολιτικές Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του στη χθεσινή εκδήλωση, προσθέτοντας ότι ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια φράση της μητέρας του Μαρίκας Μητσοτάκη που είχε νοσήσει από καρκίνο του μαστού το 1986: «Γιατί να το κρύψουμε τον καρκίνο, μήπως έτσι τον καταργούμε; Το βέβαιο είναι ότι εάν φοβάσαι πεθαίνεις. Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος».

Η έναρξη του προγράμματος σηματοδοτεί μια σημαντική και συστηματική προσπάθεια πρόληψης για τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στις δυτικές χώρες μία στις 11 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Επίσης, σχεδόν το 30% των νέων καρκίνων στις γυναίκες αφορά στον καρκίνο του μαστού. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών είναι η πιο κρίσιμη, καθώς σε αυτή τη σχεδόν εικοσαετία καταγράφονται οι περισσότερες διαγνώσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια ο ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή είναι μικρότερος σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 65-79 ετών. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2020 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού.

Ψηφιοποιημένα δεδομένα

Εκτός από την πρόληψη που αποτελεί και το ζητούμενο, για πρώτη φορά η χώρα θα αποκτήσει ψηφιοποιημένα δεδομένα υγείας σε επίπεδο πληθυσμού, σε σχέση με τα κυριότερα χρόνια νοσήματα. Αυτό θα επιτρέψει το σχεδιασμό ακόμα πιο αποτελεσματικών και στοχευμένων πολιτικών.

 

Δείτε επίσης:

Δωρεάν μαστογραφία σε 1,3 εκατ. γυναίκες άνω των 50 ετών

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ