Πυρκαγιές - Καναντέρ: Η τελευταία ρίψη νερού πριν τη συντριβή - Σε εξέλιξη οι έρευνες για τους δύο πιλότους

Newsroom
Newsroom

Σε βίντεο φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δέντρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του

Την στιγμή της πτώσης του καναντέρ έχει αποτυπώσει η κάμερα της ΕΡΤ. Σε αργή κίνηση φαίνεται η σοκαριστική τελευταία ρίψη νερού πριν την πτώση. Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς. Nα σημειώσουμε πως πάντα οι ρίψεις γίνονται με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη).

Αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 14:52.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Πώς έπεσε το καναντέρ
Στο αποκλειστικό πλάνο της ΕΡΤ της μοιραίας πτώσης του CL215 Canadair, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δέντρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρίψη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Κανένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας δεν απογειώνεται εάν δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από τους μηχανικους. Το CL215 είναι από τα παλαιότερα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας για την πτώση του CL-215
«Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».

«Δεν υπάρχει δυνατότητα οι πιλότοι να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος»

Τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το Καναντέρ περιέγραψε μιλώντας στο MEGA, ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης, τονίζοντας ότι «Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν».

«Ήταν μια δύσκολη περίπτωση, το έδαφος ήταν πολύ δύσβατο και ανηφορικό και το Καναντέρ κατέβηκε πολύ χαμηλά για να στοχοποιήσει τη φωτιά. Βρήκε όμως σε δέντρα ο πλωτήρας. Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με τις φωτιές, σβήνουμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαι εμπειρογνώμονας και δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Οι πιλότοι υπερβάλλουν εαυτόν. 

 

Ήταν μεγάλη κατωφέρεια και έπρεπε το αεροσκάφος να επιχειρήσει χαμηλά. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν το αεροσκάφος χτυπήσει στο έδαφος. Δεν υπάρχει η δυνατότητα οι πιλότοι να το εγκαταλείψουν.

Οι φωτιές πρέπει να σβήνονται στο πρώτο δεκάλεπτο. Το κράτος έπρεπε να έχει φροντίσει τόσα χρόνια να πάρουμε καινούρια ελικόπτερα. Δεν αρκούν μόνο τα αεροπλάνα.

Από τη στιγμή που ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρο, το αεροπλάνο δεν σωζόταν.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι οι πιλότοι κουράζονται πάρα πολύ» τονίζει ο κ. Φραγκούλης.

 

Δείτε επίσης:

Κάρυστος: Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνει η πτώση του Canadair

Πυρκαγιές: Σοκαριστικό βίντεο από την πτώση του καναντέρ στην Εύβοια

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ