Ραβασάκια ΕΝΦΙΑ για δεύτερη χρονιά στα διαλυμένα σπίτια στο Πλωμάρι

Επί δύο χρόνια ζουν με τα βράχια μέσα στα σπίτια τους στο Πλωμάρι, πληρώνοντας ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη μέχρι και στεγαστικό δάνειο στην τράπεζα

Tο πρωί της περασμένης Τρίτης (20 Οκτωβρίου) άνδρες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής περικύκλωσαν το σημείο του Προφήτη Ηλία στο Πλωμάρι της Λέσβου, πέταξαν σχοινιά, σκαρφάλωσαν στα βράχια, ενώ σειρήνες αναστάτωσαν ξαφνικά την ησυχία που επικρατούσε στον «πληγωμένο» οικισμό από την κατολίσθηση που σημειώθηκε εκεί τον Νοέμβριο του 2018.

Δεν προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν κάποιον από τα βράχια, ούτε ήθελαν να προειδοποιήσουν τους κατοίκους του Πλωμαρίου για μια νέα κατολίσθηση. Έκαναν προγραμματισμένη δοκιμαστική άσκηση σε περίπτωση που ξαναγίνει κατάπτωση βράχων, ξυπνώντας μνήμες του 2018 όταν οι βράχοι «βομβάρδιζαν» τα πρώτα σπίτια του Πλωμαριωτών, προκαλώντας σ' αυτά μεγάλες καταστροφές.

Συνολικά 36 σπίτια βγήκαν ακατάλληλα τότε ενώ έξι από αυτά χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και μη κατοικήσιμα σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μυτιλήνης Στρατή Τζιμή. Δύο χρόνια μετά οι κάτοικοι σε δύο από τα έξι «κόκκινα» σπίτια που έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα, επέστρεψαν σε αυτά συνεχίζοντας να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, νερό ενώ και οι δόσεις δανείου για την αγορά τους συνεχίζουν να… τρέχουν.

«Ζούμε αγκαλιά με τα βράχια»

«Η κόρη μου γυρνώντας από το σχολείο μόλις είδε την πυροσβεστική και την Αστυνομία τρόμαξε. Νόμιζε ότι πάλι έπεσαν βράχια στο σπίτι μας. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια το κράτος παίζει με τον πόνο μας. Έχουν έρθει αρμόδιοι για συσκέψεις πολλές φορές αλλά τίποτα δεν γίνεται. Μόνο υποσχέσεις. Και τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ έρχονται κανονικά παρόλο που το σπίτι έχει χαρακτηριστεί κόκκινο και δεν είναι κατοικήσιμο και μεις ζούμε αγκαλιά με τα βράχια. Ως πότε;» αναρωτιέται ο Παντελής Παπγής στο σπίτι του οποίου τα βράχια μπήκαν κυριολεκτικά μέσα, ρίχνοντας τον τοίχο της κουζίνας.
 

Στις 24 Νοεμβρίου του 2018 ένας εκκωφαντικός θόρυβος ξύπνησε το Πλωμάρι. Βράχια καταπλάκωσαν τους τοίχους των πρώτων σπιτιών του οικισμού. Με βάση την πρώτη αυτοψία ορίστηκε η ζώνη εκκένωσης, που περιελάβανε αρχικά 36 σπίτια και άλλα κτίσματα, τα οποία εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας ενώ στη συνέχεια, η ζώνη εκκένωσης περιορίστηκε με μία κόκκινη γραμμή. 

 

Η οικογένεια της Βλασίας Νησιώτη και του Παντελή Παπγή αλλά και ο γείτονάς της Γιάννης Βάμβουρας φιλοξενήθηκαν μαζί με άλλους πληγέντες της περιοχής σε ένα ξενοδοχείο του Πλωμαρίου για 20 μέρες με έξοδα του δήμου ενώ τα μεσημέρια τους φίλευε μια ταβέρνα του οικισμού. Η επιδότηση ενοικίου μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές δεν εγκρίθηκε ποτέ και η κ. Νησιώτη μαζί με τον άντρα της και την 14χρονη κόρη της επέστρεψε στο «κόκκινο» σπίτι της καθώς το κονδύλι τελείωσε και το κράτος δεν αναλάμβανε την ευθύνη και τα έξοδα προκειμένου να μετακομίσουν προσωρινά σε νέα κατοικία. 

«Σκαρφαλώνω στα βράχια για να απλώσω τα ρούχα στην αυλή του σπιτιού μου»

Έκτοτε η κ. Βλασία ανοίγει την πόρτα του σπιτιού της και βλέπει τα βράχια. «Περπατάω πάνω σε αυτά ενώ για να απλώσω τα ρούχα χρειάζεται να σκαρφαλώσω πάνω στις πέτρες. Κάθε φορά που βρέχει μπαίνει νερό από την μέσα πλευρά του τοίχου ενώ όταν φυσάει ο αέρας ξεπαγιάζουμε» είπε στο ethnos.gr.

Και πρόσθεσε: «Τον περασμένο Φεβρουάριο μου είχαν πει  σε μια συνάντηση που είχαμε στο δήμο Μυτιλήνης ότι θα φροντίσουν να πάρουμε απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Ούτε απαλλαγή πήραμε ούτε όμως και κάποια άλλη αποζημίωση, ούτε και επιδότηση ενοικίου». Όπως είπε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών ο δήμος Μυτιλήνης  εδώ και οχτώ μήνες αιτήθηκε απαλλαγή για αυτά σπίτια από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να πάρει καμία απάντηση μέχρι στιγμής. 

«Χορτάσαμε υποσχέσεις - Έπαθα ψυχολογικό από την κατολίσθηση»

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο γείτονας της κ. Νησιώτη, ο ζωγράφος Γιάννης Βάμβουρας. «Στον τελευταίο όροφο είχα τα πινέλα, τους καμβάδες μου και όλα τα εργαλεία μου μέχρι που έπεσε ο βράχος και τα ισοπέδωσε». Όλα τα έργα τα φυλάει πλέον τυλιγμένα μέσα στην κουζίνα του σπιτιού ενώ τα βράχια έχουν μπει μέσα στην κρεβατοκάμαρά του. «Τα βράχια είναι πάνω από το κεφάλι μου.

Μέσα στο σπίτι μου έχω μάρμαρα. Κατοικώ με τους ογκόλιθους. Έπαθα ψυχολογικό από την κατολίσθηση. Από τη στεναχώρια μου έπαθα σοκ. Αρρώστησα. Χορτάσαμε από υποσχέσεις ότι θα αποκαταστήσουν τη ζημιά. Ας μου δώσουν ένα άλλο σπίτι για να πάω και να μείνω» είπε στο ethnos.gr ο Γιάννης Βάμβουρας. «Το χειμώνα το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, ιδιαίτερα όταν βρέχει ή όταν φυσάει δυνατός αέρας. Όλο το εργαστήριο γίνεται μούσκεμα ενώ όταν φυσάει, μπάζει και το σπίτι δεν μπορεί να ζεσταθεί». 

 

Αγωγές κατά παντός υπευθύνου 

Ή θα απαλλοτριώσει ο δήμος τα σπίτια και θα  αποζημιωθούν οι κάτοικοι, προκειμένου να αγοράσουν κάπου άλλου νέες κατοικίες ή θα πρέπει να τρέξει; το έργο και να αποκατασταθεί η περιοχή συνολικά εκτιμά ο δικηγόρος των δύο Πλωμαριωτών Μανώλης Αρμενάκας.

Μετά από συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων που έγινε την περασμένη Τρίτη αποφασίστηκε να τεθεί το θέμα της αποζημίωσης σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια του δήμου Μυτιλήνης και ανάλογα με την απόφαση να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες. «Δίνω  διορία  ένα μήνα. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Αν δεν βρεθεί και πάλι λύση θα προσφύγω στη δικαιοσύνη» είπε στο ethnos.gr η κ. Νησιώτη. 

 

Δεν μπορεί να εκταμιευθεί κονδύλι 160.000 ευρώ για την απομάκρυνση των βράχων λόγω γραφειοκρατίας 

Στην πρόσφατη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης Αιγαίου έδωσε έγκριση για την εκταμίευση κονδυλίου 160.000 ευρώ προκειμένου να απομακρυνθούν οι βράχοι από τα σπίτια. Ακόμη όμως και αν ο κ. Μουτζούρης έχει δεσμεύσει κονδύλι για την απομάκρυνση των βράχων από τις αυλές των σπιτιών δεν έχει σηκωθεί ούτε μία πέτρα μέχρι στιγμής. 

Τα χρήματα δεν μπορούν να εκταμιευθούν καθώς μηχανικοί τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου δεν υπογράφουν την μελέτη απομάκρυνσης των ογκόλιθων γατί φοβούνται ότι αν απομακρυνθούν τα βράχια από τις αυλές των σπιτιών μπορεί να αποκολληθούν και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο σημείο, δημιουργώντας εκ νέου προβλήματα εξηγεί ο κ. Αρμενάκας. «Έχουμε μείνει στο έλεος του Θεού. Ο ένας δεν βάζει υπογραφή γιατί είναι επικίνδυνο, ο άλλος δεν βάζει υπογραφεί γιατί φοβάται. Για μας που μένουμε μέσα δεν είναι επικίνδυνο;» αναρωτιέται η κ. Νησιώτη.

Μελέτη για την αποκατάσταση των βράχων αλλά και την απομάκρυνση όσων έχουν μπει μέσα στα σπίτια των κατοίκων έχει εκπονηθεί από γεωτεχνικό υπάλληλο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκτιμώντας το κόστος της αποκατάστασης στο 1,5 εκατ. ευρώ.  «Δυστυχώς δεν μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα η εκτέλεση της μελέτης γιατί προϋπόθεση ήταν και η εκπόνηση ακόμη πιο εξειδικευμένων μελετών από βραχολόγους» είπε στο ethnos.gr o αντιδήμαρχος τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μυτιλήνης Στρατής Τζιμής, συμπληρώνοντας ότι τους επόμενους 4-5 μήνες θα είναι έτοιμη η συνολική μελέτη για την περιοχή. «Το πόσο όμως για την εκτέλεσή του και τα αρμόδια υπουργεία δεν προτίθενται να την χρηματοδοτήσουν προς το παρόν» κατέληξε. 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ