Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τη χρηματοδότηση μονάδων υγείας

"Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να ανατεθούν ολοένα περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες στην Τοπική Διοίκηση, περιορίζοντας σταδιακά την ευθύνη του κράτους σε υποτυπώδεις παροχές υγείας και πρόνοιας"

Η ανακοίνωση του Σωματείου:

Τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας με 20 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των μονάδων υγείας του νησιού με επικουρικό προσωπικό και εξοπλισμό λόγω της πανδημίας αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επαρκή κρατική χρηματοδότηση ούτε καν για τις προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών που έγιναν τους τελευταίους 4 μήνες στην 7η ΥΠΕ, και τώρα αναζητεί χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκά κονδύλια και στις περιφέρειες. Ηδη έχουν προκύψει προβλήματα έγκαιρης μισθοδοσίας των προσφάτως διορισθέντων επικουρικών εργαζομένων σε αρκετά νοσοκομεία.

Εδώ και χρόνια γίνεται προσπάθεια να ανατεθούν ολοένα περισσότερες κοινωνικές υπηρεσίες στην Τοπική Διοίκηση, περιορίζοντας σταδιακά την ευθύνη του κράτους σε υποτυπώδεις παροχές υγείας και πρόνοιας. Στα πλαίσια της λειτουργίας τόσο των δήμων όσο και των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντάσσεται και η επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας στους ΟΤΑ και στις μονάδες υγείας.

Με την ανάθεση της μισθοδοσίας του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού στην Περιφέρεια συγκαλύπτονται τα προβλήματα της κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας και επιχειρείται η απορρόφηση της δυσαρέσκειας, ο εφησυχασμός και ο αποπροσανατολισμός εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων από τις διεκδικήσεις για ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.

Δεν μας παραπλανεί η εικόνα του δήθεν «θωρακισμένου» ΕΣΥ που παρουσιάζεται παρά τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τη συνέχιση της εργασιακής ανασφάλειας. Η ανάληψη από την Περιφέρεια της αρμοδιότητας για χρηματοδότηση ενός μέρους της υποβαθμισμένης υγειονομικής περίθαλψης δεν πρέπει να αποδυναμώνει τους αγώνες μας για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μονιμοποιηθούν οι χιλιάδες συμβασιούχοι, να στελεχωθούν οι δημόσιες μονάδες υγείας με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να εξοπλιστούν με σύγχρονα μηχανήματα, να ανοίξουν νέες κλίνες ΜΕΘ, να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ