Στ. Πέτσας: Ο προϋπολογισμός του 2021 δεν στηρίζει μόνο όσους επλήγησαν από την πανδημία

Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

«Είναι η εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των αγορών και των επενδυτών, που θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες, όσο χρειαστεί», δήλωσε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Όπως όμως έσπευσε να υπογραμμίσει, «αυτή η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται άπαξ αλλά κερδίζεται μέρα με την ημέρα γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις».

«Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021, με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», είπε ο υφυπουργός. Ιδίως για τα μόνιμα μέτρα, είπε ότι η κυβέρνηση αφήνει περισσότερους πόρους να τους διαχειριστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Το 2021, ο προύπολογισμός δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου», είπε ο κ. Πέτσας.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «ο προϋπολογισμός κατατέθηκε εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών και ενώ κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε ολόκληρο τον κόσμο δοκιμάζονται, από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί η πανδημία και τη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία. Και το ίδιο δοκιμάζεται και η πατρίδα μας, και το 2020 θα κλείσει με βαθιά ύφεση» και είναι αυτό «το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές». Ο κ. Πέτσας είπε ότι η ύφεση είναι η βαθιά, «αλλά όχι η βαθύτερη στην Ευρώπη», όπως ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση απομονώνοντας στοιχεία του Γ τριμήνου του 2020. Επισήμανε δε στο σημείο αυτό, ότι η Ελλάδα κατέγραψε καλύτερη επίδοση, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, διότι «αποκατέστησε την εμπιστοσύνη» και τα κατάφερε «με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών» της πανδημίας. Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, αυτή η εμπιστοσύνη, φαίνεται να εμπεδώνεται τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και από τη προσέλκυση μεγάλων, ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

«Αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί. Χάρις στην εμπιστοσύνη των εταίρων μας, των αγορών και των επενδυτών, η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην ευρωζώνη. Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται άπαξ. Κερδίζεται κάθε μέρα και η Ελλάδα κερδίζει αυτό το στοίχημα γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο υφυπουργός και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν και προχωρούν στον τομέα της υγείας, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στην εργασία, στο ιδιωτικό χρέος, «σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη».

«Στο ίδιο πνεύμα συνεχίζουμε το 2021, με συνετό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, που εμπεδώνει την εμπιστοσύνη, συνδυάζοντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης από την πανδημία με μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στην τσέπη των εργαζομένων και κάνουν πιο ελκυστική την ανάληψη επενδύσεων, που φέρνουν δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως εξάλλου επισήμανε με το αποθεματικό ύψους 7,5 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί για τα προσωρινά μέτρα το 2021 μαζί με τα 24 δισ. ευρώ το 2020, «η συνολική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας από το κράτος θα φτάσει σε ένα χρόνο τα 31,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσο θα πάρουμε περίπου, τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ».

«Μόνο όταν υπάρχει εμπιστοσύνη, μπορεί να διατεθούν αυτά τα χρήματα, για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης όπως είναι η πανδημία», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι και στα μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι μέτρα που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, καθιστούν πιο ελκυστική την απασχόληση, αυξάνουν το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων, αυξάνουν την ιδιωτική κατανάλωση και τελικά έχουν σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα. «Αφήνουμε περισσότερους πόρους στα χέρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων γιατί μπορεί να τους αξιοποιήσουν καλύτερα από το γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους, το οποίο, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις, απέδειξε ότι μπορεί να χτίζει την εμπιστοσύνη, όταν παρεμβαίνει αποφασιστικά και όταν χρειάζεται, όχι όταν κάνει τον επιχειρηματία», είπε ο Στέλιος Πέτσας.

«Το 2021, ο προύπολογισμός δεν στηρίζει μόνο τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την πανδημία, ούτε μόνο μειώνει φόρους και εισφορές. Κάνει κάτι πολύ περισσότερο. Χρηματοδοτεί όλες τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2021 «αποδεικνύει την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση με μεθοδικότητα και σχέδιο, χωρίς πανικό και σπασμωδικές κινήσεις, αποδεικνύει την ικανότητα της κυβέρνησης στα δύσκολα, να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να κινηθεί με αποφασιστικότητα, δυναμισμό και συνέπεια στο μέλλον, να προχωρήσει στο δρόμο της προσέλκυσης επενδύσεων, στη δημιουργία πολλών και καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας, ένα δρόμο που οδηγεί στην ευημερία των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ