«Στέγνωσαν» τα φαρμακεία λόγω… εξαγωγών

Newsroom
Newsroom

Τι συμβαίνει με τις ελλείψεις φαρμάκων

«Στέγνωσαν» τα ράφια των φαρμακείων από γνωστά φάρμακα, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, η Ελλάδα μέσω του προγράμματος «Γέφυρα», τα εξάγει σε χώρες που πωλούνται τέσσερις ή πέντε φορές ακριβότερα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, κάποιες εταιρίες αγοράζουν τα φάρμακα πιο φτηνά, δεν τηρούν την υποχρεωτική από τον ΕΟΦ φαρμακοεπαγρύπνηση και τα διακινούν σε χώρες του Βορρά, με τριπλάσια και τετραπλάσια τιμή. Τα στοιχεία του Αντ1 δείχνουν ότι τα πρωτότυπα φάρμακα είναι τέσσερις φορές φθηνότερα στην Ελλάδα, από ότι σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Υπάρχουν φάρμακα που προβλέπεται ότι θα λείπουν ως τον Μάρτιο του 2023, με βάση τα στοιχεία των βιομηχανιών που τα παρασκευάζουν. Ήδη ως το τέλος του χρόνου θα λείπουν από την αγορά ένα δημοφιλές αντιφλεγμονώδες που εξαφανίστηκε τον Μάιο του 2022, ένα αντιεμετικό που λείπει διαρκώς τον τελευταίο χρόνο, ένα αναλγητικό που λείπει από τον Σεπτέμβριο, και μία κρέμα για τον έρπητα  που λείπει από τον Ιούλιο.


 

Όταν μία αγορά χρειάζεται 100.000 κομμάτια και εισάγονται 50.000 κομμάτια και από αυτά το 50.000 τα 5.000 επανεξάγονται, προφανώς το πρόβλημα επιτείνεται, δηλώνει ο Θόδωρος Σκυλακάκης Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Δεν είναι όμως τα 5000 που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά τα 50.000 που πρωτογενώς λείπουν. Ο κ. Σκυλακάκης παραδέχεται ότι μερικά φάρμακα λείπουν και επειδή κάποια φαρμακεία και αποθήκες στην Ελλάδα τα εξάγουν σε χώρες της Ευρώπης.

Το υπουργείο Υγείας μόλις πρόσφατα απαγόρευσε αυτές τις εξαγωγές. Ο Σύλλογος αποθηκαρίων φαρμάκων έκανε καταγγελία κατά πέντε βιομηχανιών που κάνουν αισθητά μικρότερες παραδόσεις από πέρσι.  «Το πρόβλημα είναι απίστευτο μιλάμε για δραματικές μειώσεις εφοδιασμού», δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Μιχάλης Χειμώνας, λέει ότι μετά την πανδημία παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ασθενείς στην Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένοι, υποστηρίζει ο κ. Χειμώνας, αλλά προσθέτει ότι πολλές αποθήκες δουλεύουν μόνο για τις εξαγωγές φαρμάκων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ