Στη Βουλή το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο

Ποια είναι τα βασικά σημεία του

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Με το νομοσχέδιο τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.4447/2016 και ρυθμίζονται εκ νέου θέματα σχετικά με την απλούστευση, επιτάχυνση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με το νέο νομοσχέδιο «επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό κακοδαιμονίες πολλών ετών. Απλοποιούμε το καθεστώς των χρήσεων γης για να το κάνουμε φιλικότερο στις επενδύσεις. Δίνουμε κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα για να προστατεύσουμε την ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Με το νέο πολεοδομικό – χωροταξικό νομοσχέδιο το ΥΠΕΝ όπως αναφέρει:

Απλοποιεί το καθεστώς χρήσεων γης ώστε να γίνει φιλικότερο στις επενδύσεις
Παρέχει κίνητρα στην οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να προστατευθεί η ελληνική φύση από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
Ενεργοποιεί τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης, με στέρεες βάσεις (νομολογία ΣτΕ), κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα, ιδίως των ιδιοκτητών διατηρητέων.
Εκσυγχρονίζει το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και επιταχύνει την έκδοση οικοδομικών αδειών κάνοντας τις σχετικές διαδικασίες πιο φιλικές για τους μηχανικούς και τους πολίτες.
Απαλλάσσει από την ομηρία των «αιώνιων» ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων πολλούς ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα.
Δίνει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα όλες τις διατάξεις για την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία διότι ώστε να ακολουθηθούν σύγχρονες ευρωπαϊκές τάσεις.
Αντιμετωπίζει το μεγάλο θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης

Βασικό εργαλείο είναι η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τα οποία θα οριστεί ειδικός συντονιστής. Να σημειωθεί ότι σήμερα η Ελλάδα καλύπτεται από Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μόνο κατά το 20% της επικράτειά της. Με το σχέδιο του ΥΠΕΝ, που εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλη η Ελλάδα θα έχει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια μέχρι το 2028. Ο πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2023 να έχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια όλες οι τουριστικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ