Στη Βουλή το θέμα της έκτακτης χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους δήμους και τις σχολικές επιτροπές για να ανταποκριθούν στις συνθήκες ακρίβειας και των ανατιμήσεων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτηση

Το ύψος της χρηματοδότησης των Δήμων για τις σχολικές επιτροπές, προκειμένου να καλύψουν τις αρμοδιότητες που έχουν μετακυλιστεί στις πλάτες τους, είναι ανεπαρκέστατο ακόμα και για την στοιχειώδη κάλυψή τους. Χαρακτηριστικά,  αναφέρουμε ότι κατά το περσινό σχολικό έτος δόθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών, το πόσο των 133 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τις σχολικές επιτροπές, πριν εκπνεύσει το έτος, σε καθεστώς χρεωκοπίας. 

Φυσικά, αυτά τα ποσά διατηρούνται σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα σχολεία να λειτουργούν οριακά με σοβαρές ελλείψεις σε παιδαγωγικά μέσα, εξοπλισμό, με σοβαρά κτιριακά προβλήματα υποσυντήρησης από την χρόνια υποχρηματοδότηση. 

Στην φετινή σχολική χρονιά έρχεται να προστεθεί η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους ως αποτέλεσμα της εμπορευματοποιημένης αγοράς ενέργειας, που τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε αυτή την κατάσταση.

Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί,  στάλθηκε η τελευταία δόση προς τους δήμους, καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα (28 εκατ), καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, αδυνατώντας να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και τα συσσωρευμένα χρέη,  με ευθύνη του κράτους,

- Να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς στο σύνολο των δαπανών των σχολικών επιτροπών.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης 

Κανέλλη Λιάνα             

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης
 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ