Στο ΣτΕ προσέφυγαν ιδιωτικές δραματικές σχολές, φοιτητές και απόφοιτοι – Ζητούν ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Newsroom
Newsroom

Mε την αίτησή τους ζητούν την ακύρωση των άρθρων 4 και 5  του επίμαχου Π.Δ. με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου ως προς το σκέλος που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2023 ως αντισυνταγματικού και αντίθετου στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας Ιδιωτικές Δραματικές Σχολές, φοιτητές και απόφοιτοι των Σχολών.

Ειδικότερα, με την αίτησή τους ζητούν την ακύρωση των άρθρων 4 και 5  του επίμαχου Π.Δ. με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου ως προς το σκέλος που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως υποστηρίζουν το Προεδρικό Διάταγμα παραβιάζει:

  • Το άρθρο 16 του Συντάγματος για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς υπήγαγε τους αποφοίτους των Ανωτέρων Δραματικών Σχολών στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και αξιοκρατίας, καθώς αντιμετωπίζει διαφορετικές περιστάσεις ως όμοιες, σχετικά με την σταδιοδρομία των αποφοίτων των Δραματικών Σχολών στο Δημόσιο τομέα και ως προς την προσωπική αξία και ικανότητα του κάθε αποφοίτου.

Επιπλέον, κατά τους αιτούντες, προσκρούει στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και ελεύθερης εγκατάστασης, στην Ευρωπαϊκή οδηγία (2005/36/ΕΚ) για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Εκπαίδευσης.

Οι σχολές που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι:

1.    Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη,
2.     Νέο Ελληνικό Θέατρο,
3.    Οργανισμός Θεατρικής Κίνησης- Αρχή,
4.    Καλλιτεχνική, Μορφωτική και Πολιτιστική Εταιρεία Βεάκη,
5.    Δήλος Δήμητρας Χατούπη,
6.    Έκτη Τέχνη,
7.    Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν,
8.    Δραματική Σχολή  Αθηνών Γιώργου Θεοδοσιάδη,
9.    Μέλισσα Σχολή Τέχνης της Έλντας Πανοπούλου,
10. Μοντέρνοι Καιροί,
11. Ανώτερη Ιδιωτική Σχολή Δραματικής Τέχνης  Νότος,
12.  Πειραϊκός Σύνδεσμος,
13.  Πράξη Επτά,
14. Η Πρόβα,
15. Καλλιτεχνική Εταιρεία Προσκήνιο Γ. Ροντίδης,
16. Δ. Δερπάνης Τεχνών Εκατό,
17.  Ωδείο Αθηνών και
18. Σύγχρονο Θέατρο  Ανδρέας Βουτσινάς.

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ