Στο ΣτΕ ζευγάρι Ρώσων κατά της απόφασης που αναστέλλει την ανανέωση αδειών παραμονής

Ζεύγος Ρώσων ζητεί από το ΣτΕ να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που δεν τους επιτρέπει να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους στην Ελλάδα

Να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία -λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία- δεν επιτρέπεται η ανανέωση ή έκδοση νέων αδειών παραμονής στη χώρα μας πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζητεί Ρώσος επιχειρηματίας που διαμένει στη χώρα μας και η σύζυγος του.

Ο Ρώσος, ο οποίος είναι εγκαταστημένος μόνιμα στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 2011 και η σύζυγός του από το 2013 δραστηριοποιείται επιχειρηματικά τόσο στον τομέα ενοικιάσεων αυτοκινήτων, φορτηγών, κ.λπ., όσο και στην αγορά και διαχείριση αγροτικών ακινήτων, ενώ από το 2017 είναι ιδιοκτήτης διώροφης κατοικίας.

Το ζευγάρι με κοινή προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά να εκδοθεί προσωρινή διαταγή (να «παγώσει» προσωρινά), να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 28.2.2022 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με την οποία αναστέλλεται:

  •     Η εξέταση και η έκδοση αποφάσεων επί εκκρεμών αιτήσεων Ρώσων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας,
  •     Η υποβολή νέων αιτήσεων Ρώσων πολιτών και μελών των οικογενειών τους για παραμονή στη χώρα μας και
  •     Η υποβολή αιτήσεων ανανέωσης τίτλων διαμονής στην Ελλάδα πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι επίμαχες αιτήσεις και εάν ακόμη υποβληθούν ηλεκτρονικά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση.

Όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες η ισχύς των νόμιμων τίτλων παραμονής τους στην Ελλάδα λήγει τον επόμενο μήνα και τους ενημέρωσε ο αρμόδιος κρατικός φορέας (Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) ότι δεν παραλαμβάνουν τις αιτήσεις ανανέωσης παραμονής τους στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την προσφυγή η εν λόγω υπουργική απόφαση:

  •     Παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών (άρθρο 43 Συντάγματος), αφού για παρόμοια θέματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και όχι υπουργικής απόφασης, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
  •     Παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών αφού η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης νόμου, όπως απαιτούν τα άρθρα 26, 43 και 64 του Συντάγματος.
  •     Είναι αντισυνταγματική (άρθρο 35 Συντάγματος) και παράνομη (παραβιάζει το άρθρο 8 του νόμου 3469/2006), καθώς δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, όπως απαιτείται και κατά συνέπεια είναι ανυπόστατη.
  •     Επιχειρεί να παρακάμψει το νόμο 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης) αφού τον καταργεί επ΄ αόριστον μόνο για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ