Στο στόχαστρο Ρώσοι ολιγάρχες – Η σχέση τους με την Ελλάδα

Ο σχετικός κατάλογος άρχισε να καταρτίζεται το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τελευταία προσθήκη έγινε στις 15 Μαρτίου 2022.

Σκληρά πακέτα κυρώσεων κατά Ρώσων ολιγαρχών έχουν εγκριθεί από την ΕΕ από την αρχή του πολέμου κατά Ρώσων ολιγαρχών. Όσοι διαθέτουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί σε σχετική λίστα.

Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει 893 φυσικά πρόσωπα & 60 νομικές οντότητες (εταιρείες και οργανώσεις) που υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις.

Ο σχετικός κατάλογος άρχισε να καταρτίζεται το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τελευταία προσθήκη έγινε στις 15 Μαρτίου 2022.

Ξεχωρίζουν τα ονόματα του Ρώσου ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς για τον οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «έχει προνομιακή πρόσβαση στον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν» καθώς και ότι «η σχέση του με τον ηγέτη της Ρωσίας τον βοήθησε να διατηρήσει τον πλούτο του».

Το όνομα του Alexander Mikheev ο οποίος είναι διευθύμων σύμβουλος της Rosobonoexport κρατικής εταιρείας εξαγωγών στρατιωτικών προϊόντων.

Η Rosobonoexport είναι η μια από τις τρεις ελληνικού ενδιαφέροντος καταχωρήσεις στη λίστα των κυρώσεων καθώς έχει εμπορικές συναλλαγές με το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ακόμα δύο ιδιώτες, Ρώσοι υπήκοοι φέρονται να βρίσκονται ή να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα

Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται στα χέρια της Αρχής για το ξέπλυμα, που με τη σειρά της τον διαβίβασε στην τράπεζα της Ελλάδος και σε υποθηκοφυλακεία προκειμένου να γίνει δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Η «μαύρη» λίστα των Ρώσων ολιγαρχών
893 φυσικά πρόσωπα
60 εταιρείες και οργανώσεις

Ειδικού & ελληνικού ενδιαφέροντος
Ρομάν Αμπράμοβιτς
-προνομιακή πρόσβαση στον Πούτιν
-διατήρηση πλούτου μέσω Πούτιν

Alexander Mikheev
-δ.σ της Rosobonoexport
-κρατική εταιρεία εξαγωγών στρατιωτικών προϊόντων

Δύο ιδιώτες, Ρώσοι υπήκοοι
0βρίσκονται ή διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ