Συναγερμός στα αστικά κέντρα και σαρωτικοί έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων

Συναγερμός στα αστικά κέντρα και σαρωτικοί έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων

Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο-βόμβα κορωνοϊού - Αθ. Εξαδάκτυλος: Επικίνδυνο το άλμα των κρουσμάτων

Το καμπανάκι που χτύπησε την Παρασκευή στη χώρα μας με τον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού να φτάνει τον αριθμό 78, με τα 42 από αυτά να είναι σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχει θέσει σε συναγερμό το κράτος και όλες του τις Αρχές. Εκτός από την ατομική ευθύνη η Κυβέρνηση ποντάρει πλέον και στους ελέγχους από πλευράς της οι οποίοι είναι από το πρωί σαρωτικοί στα αστικά κέντρα, όπου εντοπίζεται άλλωστε και το πιο μεγάλο πρόβλημα διασποράς του κορονοϊού. Εκτός από τους ελέγχους πλήθος είναι πλέον και τα πρόστιμα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι όσοι δεν πειθαρχούν στα νέα μέτρα προστασίας από την εξάπλωση του ιού.

Όπως είναι φανερό και από τα ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του OPEN TV, από το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ξεχυθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά και της συμπρωτεύουσας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε λίγες ώρες εντοπίστηκαν τρία μπλόκα στην Πλατείας Αττικής στη Λιοσίων και στη Λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου, με τους αστυνομικούς να ελέγχουν επιβάτες ΜΜΜ και οδηγούς ταξί. Στη Θεσσαλονίκη έχουν πέσει μέσα σε τρεις ημέρες 62 πρόστιμα για παραβάσεις κυρίως σε καταστήματα.

Τα πρόστιμα

Πρόστιμα επιβάλλονται από το πρωί του Σαββάτου, 01/08, σε επιχειρήσεις που δεν τηρούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την προσπάθεια της μη διασποράς του κορωνοϊού.

Αλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής, 31 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε να πάρει η κυβέρνηση, ύστερα από την τελευταία αύξηση ρεκόρ των 78 νέων κρουσμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα της κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει τα νέα πρόστιμα για τα καταστήματα που παραβιάζουν τους υγειονομικούς κανόνες προστασίας.

Πρόκειται λοιπόν, για διοικητικά πρόστιμα από 1.000 ως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες (15 μέρες αναστολή λειτουργίας στην πρώτη παράβαση, 30 ημέρες στη δεύτερη και 90 μέρες στην τρίτη παράβαση αν γίνεται εντός τριμήνου - 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου).

Επιπλέον, η νέα ΚΥΑ:

  • ενιαιοποιεί και εξορθολογίζει τα πρόστιμα ώστε να εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν, που είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση των κεκτημένων από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών, αλλά και να μην είναι εξοντωτικά για τις επιχειρήσεις
  • τιμωρεί όσους είναι υπότροποι

Αυξάνονται τα κρούσματα από τον γάμο

Πάνω από 19 τεστ έχουν βγει θετικά από τους καλεσμένους του γάμου βόμβα. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση ενώ πάνω από 50 άτομα έχουν επισκεφτεί το νοσοκομείο. Το καλό είναι ότι όλοι νοσούν ελαφρά ή χωρίς καθόλου συμπτώματα.

 

Αθ. Εξαδάκτυλος: Επικίνδυνο το άλμα των κρουσμάτων

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ