Τέλος και επίσημα τα SMS από τις 14 Μαΐου – Ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος και επίσημα τα SMS από τις 14 Μαΐου – Ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι ανακοίνωσε ο Α. Σκέρτσος

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοιού ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος από την Παρασκευή 14 Μαΐου τα SMS στο 13033, και 13032 παύουν να ισχύουν.

Επιπλέον από την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως είπε.

Ακόμα, από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30, αντί για τις 23:00, που ήταν μέχρι σήμερα, και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.

Την ίδια μέρα, όπως έχει ανακοινωθεί ανοίγουν και τα μουσεία.

 

Χωρίς μουσική για όλο τον Μάιο η εστίαση

Ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε,  πως για όλο τον Μάιο δεν θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση, ενώ  όπως είπε θα πηγαίνουμε στα νησιά είτε έχοντας εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχοντας κάνει τεστ (μοριακό, rapid ή self test), είτε έχοντας βεβαίωση νόσησης από τον φονικό ιό.

Με το Green Pass στα νησιά

Παράλληλα ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  ανακοίνωσε πως οι μετακινήσεις προς τα νησιά της χώρας μας θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση του Green Pass. Αυτό θα περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε PCR test 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες. Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση, έστειλε, μετά τον υπουργό Υγείας, και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας, παρατήρησε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου covid δείχνουν ότι από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει. Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί, σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

 

Γιατί αίρονται τα μέτρα

Τετραπλή απάντηση έδωσε στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος:

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.

 

Δείτε επίσης:

Κικίλιας: Αίρεται η αναστολή αδειών για τους υγειονομικούς

Στα 101 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κρήτη

Κορωνοϊός: 2.489 κρούσματα, 707 οι διασωληνωμένοι και 70 νέοι θάνατοι

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Κατάργηση sms και ελεύθερα ταξίδια

Μειώθηκαν κι άλλο οι νοσηλείες covid στην Κρήτη

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ