Θύμα απάτης επιχειρηματίας: Του άρπαξαν 24.000 ευρώ με πρόσχημα συναλλαγές με υπουργείο

Newsroom
Newsroom

Μέσα σε λίγη ώρα τα χρήματα του 62χρονου έγιναν "καπνός"

Θύμα απάτης έπεσε 62χρονος επιχειρηματίας από τη δυτική Φθιώτιδα, από τον οποίο οι απατεώνες κατάφεραν να αποσπάσουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, δήθεν για συναλλαγές με υπουργείο.

Ειδικότερα, οι απατεώνες παρουσιάστηκαν ως υπάλληλοι υπηρεσίας υπουργείου που είναι αρμόδιο για θέματα που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα του 62χρονου και μέσα σε ανύποπτο χρόνο 24.000 ευρώ είχαν «πετάξει» από το λογαριασμό του προς τους λογαριασμούς των απατεώνων ή των συνεργών τους.

Όταν ο επιχειρηματίας κατάλαβε την απάτη σε βάρος του κατήγγειλε το περιστατικό στο ΑΤ Σπερχειάδας που διενεργεί την προανάκριση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρχές προσπαθούν να ακολουθήσουν το δρόμο του χρήματος, με τους απατεώνες να προσβλέπουν στην απροθυμία των τραπεζικών ιδρυμάτων να δώσουν στοιχεία, ενώ τις περισσότερες φορές εντοπίζονται απλά οι μεσάζοντες («αχυράνθρωποι») που έχουν προσφέρει μόνο το όνομά τους στους λογαριασμούς. Επίσης τα τηλεφωνικά νούμερα που ενοχλούν τα «θύματα» ανήκουν σε πολίτες τρίτων χωρών και είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί ο πραγματικός χρήστης.

Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε

Για αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία σε κανέναν που μας τα ζητάει. Η Τράπεζά σας ποτέ δεν θα σας ζητήσει κάτι τέτοιο, ούτε οι πραγματικές υπηρεσίες Υπουργείων και Δημόσιων Οργανισμών. ΠΟΤΕ δεν αποκαλύπτουμε τους κωδικούς μας στο e-Βanking ή τα στοιχεία της κάρτας μας ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP).

Για κατάθεση χρημάτων, αρκεί μόνο να δώσετε τον IBAN του λογαριασμού σας. Μην αποκαλύψετε ΠΟΤΕ τους κωδικούς σας στο ebanking ή τα στοιχεία της κάρτας σας ή τυχόν κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που θα λάβετε εκείνη τη στιγμή.

Επίσης, σε περίπτωση που ο αγοραστής ισχυρίζεται ότι έχει καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό σας, ελέγξτε εσείς ο ίδιος το ακριβές ποσό μόνο μέσα από το eBanking σας. Μην βασιστείτε σε τυχόν αποδείξεις κατάθεσης που μπορεί να σας προσκομίσει ή σας αποστείλει. Μπορεί να είναι πλαστές.

Τέλος αν σας ζητήσουν να μεσολαβήσετε σε μεταφορά χρημάτων μέσω του λογαριασμού σας να ξέρετε ότι είναι παράνομο και σας χρησιμοποιούν και για δική τους παράνομη ενέργεια! Εάν σας προσεγγίσουν μέσω e-mail ή μέσω κοινωνικών δικτύων ή μέσω αγγελιών και σας ζητήσουν να μεταφέρετε χρήματα (τα οποία θα έχουν μπει προηγουμένως στον λογαριασμό σας) σε λογαριασμούς τρίτων συνήθως σε άλλες χώρες ή να τους τα δώσετε κάνοντας ανάληψη από κάποιο ΑΤΜ ή κατάστημα, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια, πρέπει να γνωρίζετε ότι προσπαθούν να σας εξαπατήσουν για να διαμεσολαβήσετε στη μεταφορά παράνομου χρήματος (money muling) και ότι η πράξη αυτή διώκεται ποινικά.


Πηγή: lamiareport.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ