Τι λένε οι ειδικοί για τους σεισμούς στη Λέσβο, στο νησί ο Λέκκας

Newsroom
Newsroom

Σχετίζονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής οι σεισμοί;

Ανάστατη παραμένει η Λέσβος μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στο νησί και την έντονη μετασεισμική ακολουθία. Και αυτό γιατί, υπάρχει ανησυχία, μήπως έχει «ξυπνήσει» το σεισμικό ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε πολύ ισχυρές και καταστροφικές δονήσεις με εκατοντάδες νεκρούς το 1867 αλλά και το 1944.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ  από το πρωί στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο βρίσκονται -προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα της σεισμικής διεργασίας- ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος,  ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία

Αύριο, Δευτέρα, κλιμάκιο μηχανικών από την Αθήνα θα επισκεφθεί, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το νησί προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στα κτίρια όπου έχουν αναφερθεί ζημιές, ιδιωτικά και δημόσια. Επίσης με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου αύριο δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, προκειμένου να ελεγχθούν στο σύνολό τους για τυχόν ζημιές.

Η  μετασεισμική ακολουθία μέχρι και σήμερα το πρωί, φαίνεται πως εξελίσσεται ομαλά, με το φαινόμενο που ξεκίνησε χθες Σαββάτο τα χαράματα να εκτονώνεται με πολλούς μετασεισμούς όχι μεγαλύτερους των τριών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι κατολισθήσεις από τον σεισμό και τους μετασεισμούς δημιούργησαν προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους και ποιμνιοστάσια, αλλά και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Στίψη με πτώση σοβάδων, στον κεντρικό δρόμο το Σάββατο, συνεργεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθάρισαν το δρόμο, ενώ ζημιές έχουν καταγραφεί μέχρι το Μόλυβο και την Αγία Παρασκευή αλλά και στο Μανταμάδο.

Σχετίζονται με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής οι σεισμοί στη Λεσβο;

Οπως όλα δείχνουν, η γενεσιουργός αιτία της συνεχιζόμενης από χθες σεισμικής διεργασίας, δεν είναι το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα, stonisi.gr. Κάτι που είχε πει, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος,από χθες Σαββάτο.

Μετά από έρευνα στο πεδίο που επηρέασε η σεισμική διεργασία, ο κ. Ζούρος, ανέφερε ότι «το επιφανειακό μήκος των ρηγμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή των επικέντρων  είναι σχετικά περιορισμένο και δεν έχουν δυναμικό γένεσης πολύ μεγάλου σεισμού. Τα ρήγματα αυτά βρίσκονται δυτικότερα δεν ταυτίζονται με το μεγάλο ρήγμα του σεισμού  του 1867 με επίκεντρο την περιοχή της Νάπης».

Παπαδόπουλος: «Είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος»

Ο καθηγητής σεισμολογίας και ερευνητής σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας στη Λέσβο και τόνισε ότι πλέον είναι λίγο περισσότερο αισιόδοξος για το θέμα του κυρίου σεισμού, που φαίνεται να ήταν εκείνος με τα 4,9 Ρίχτερ.

«Παρά το ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται σε χερσαίο περιβάλλον, κοιτώντας μέχρι και τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σήμερα είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος επιστημονικά και έχω αρχίσει να αισθάνομαι ότι πάμε αρκετά καλά», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος και συνέστησε στους κατοίκους εκεί υπομονή και ψυχραιμία.

Τι λέει ο Παπαζάχος

Μιλώντας στο Open ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος αναφέρθηκε στην πιθανότητα μεγαλύτερων σεισμών λέγοντας ότι το ρήγμα που προκάλεσε τις δύο πρόσφατες δονήσεις βρίσκεται δίπλα σε αυτό της Αγίας Παρασκευής που διασχίζει όλο το νησί και συνδέεται με έναν καταστροφικό σεισμό 6,5 Ρίχτερ που καταγράφηκε το 1867.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού όταν υπάρχει ρήγμα που σπάει κοντά σε αστική περιοχή, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή «έχει να κάνει σεισμό περίπου 150 χρόνια».

«Δεν ξέρουμε ακριβώς εάν υπάρχει άλλο κομμάτι που δεν έχει σπάσει, αλλά ακόμα και αν είναι αυτός ο κύριος σεισμός, πάντα μπορεί να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός πιο βόρεια σε άλλο αστικό κέντρο και να κάνει σοβαρές βλάβες σε έναν άλλο οικισμό. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μία επιφυλακτικότητα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος, τόνισε ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά, ενώ εξήγησε ότι αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες δονήσεις στην περιοχή της τάξης των 4 με 4,5 Ρίχτερ, ωστόσο αυτή η εξέλιξη θα είναι φυσιολογική, όπως είπε.

Το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής

Αναφορικά με την ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αγίας Παρασκευής ως συνέπεια των πρόσφατων σεισμών εξήγησε ότι είναι «δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο», καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

«Το γεγονός ότι παλιά σπίτια με τόσο μικρό επίπεδο επιταχύνσεων έπαθαν βλάβες, είναι προβληματικό από μόνο του και δείχνει ότι υπάρχουν σπίτια τα οποία παθαίνουν βλάβες και με χαμηλά επίπεδα σεισμικών δονήσεων που σύγχρονα σπίτια δεν θα πάθαιναν τίποτα», είπε ο κ. Παπαζάχος.

Επιπλέον χαρακτήρισε τη Λέσβο «δύσκολο νησί» αναφορικά με τη σεισμικότητα. «έχει τρεις μεγάλες ζώνες, μία στο βορρά, ένα τεράστιο ρήγμα το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς». Σύμφωνα με τον σεισμολόγο τα άλλα δύο ρήγματα βρίσκονται στα νότια του νησιού.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ