Τραγωδία στο Πέραμα: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

Newsroom
Newsroom

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ένας 47χρονος χειριστής γερανού νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός του εργατικού δυστυχήματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.

Οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες πλοίου, όταν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ενός έλικα με γερανό, κατά τη διάρκεια αποσυναρμολόγησης προπέλας, ο έλικας έφυγε από τη θέση του και καταπλάκωσε τους εργάτες.

«Όταν σηκωνόταν το πτερύγιο να βγει έξω, έφυγε από τον γάντζο του γερανού απ’ ότι όλα δείχνουν και καταπλάκωσε τους τρεις συναδέλφους» ανέφερε ο πρ. παρ. Πειραιά Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Άκης Αντωνίου.

Οι δύο από τους τρεις τραυματίες διακομίσθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά. «Ο ένας προσεκομίσθη νεκρός, είχε ξεκινήσει καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από τον τόπο του ατυχήματος, η οποία συνεχίστηκε και εδώ αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο δεύτερος φέρει ένα κάταγμα στο δεξιό κάτω άκρο» έκανε γνωστό ο παθολόγος στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο, Γιώργος Κρανιδιώτης.

Ο δεύτερος τραυματίας χειρουργήθηκε και είναι εκτός κινδύνου. Το ίδιο ισχύει και για τον τρίτο τραυματία που μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο.


Καταγγέλλουν ελλιπή μέτρα ασφαλείας
Ο τραγικός θάνατος του 47χρονου ξεσήκωσε την οργή των ναυτεργατών που καταγγέλλουν ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας.

«Δεν υπάρχουν στη Ζώνη απ’ άκρη σε άκρη ελεγκτικοί μηχανισμοί για να βλέπει ο κόσμος ότι είναι ασφαλής. Είναι εδώ πέρα “μία ζαριά”» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μάρκος Μπεκρής.

«Το εργατικό “ατύχημα” στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Διερευνώνται τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος. Με την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα συνταχθεί έκθεση, που θα αφορά στα αίτια και των τριών περιστατικών και η οποία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πειραιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιθεώρηση Εργασίας.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου προκήρυξε για αύριο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 8:00 στη κεντρική πύλη στο Πέραμα.

Συμπαράσταση από τα Χανιά

"Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του 47χρονου εργάτη που έχασε τη ζωή του στα ναυπηγεία στο Πέραμα", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

"Ακόμη 2 συνάδελφοι τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται. Κανένα μέτρο ασφάλειας, ούτε τεχνικός ασφαλείας δεν υπήρχαν. Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας καθώς και αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ βρίσκονται στο σημείο. 
Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανοπουλου. 
Ενώ η Κυβέρνηση πανηγύριζε, οργάνωνε φιέστες, και ο Υπουργός Γεωργιάδης προκαλούσε μιλώντας για «χαμογελαστά πρόσωπα» οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, για μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων σε Πέραμα, Σκαραμαγκά, Ελευσίνα, Σύρο. 
Από την αρχή του 2023 το Συνδικάτο  Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει τέσσερις απεργίες με την κυβέρνηση, την μεγαλοεργοδοσία, τους ανθρώπους της, καθώς και ορισμένα ΜΜΕ, να τρομοκρατούν, να συκοφαντούν. Τέτοια ανάπτυξη θέλουν με την εκμετάλλευση να απογειώνεται, με αποτέλεσμα, εργαζόμενοι να μην γυρνάνε ζωντανοί στο σπίτι τους, στις οικογένειες τους.
Δεν θα μετράμε νεκρούς για τα κέρδη τους!
Δεν θα γίνουν οι χώροι δουλειάς κοιλάδες των Τεμπών!
Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!
Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι!

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με το συνδικάτο Μετάλλου δίνουν άμεση απάντηση!
Το σωματείο μας στέλνει την αλληλεγγύη του και την στήριξη του στους συναδέλφους εργαζόμενους στην Ναυπηγοεπισκευή!", τονίζει το Σωματείο.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρονται τα εξής:

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Δ’ Λιμενικό Τμήμα Περάματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για εργατικό ατύχημα κατά τη διάρκεια εργασιών εξάρμοσης πτερυγίου από την αριστερή προπέλα στην πρύμνη  πλοίου σημαίας Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ανελκυσμένο στην πλωτή δεξαμενή «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΙΙΙ»  της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος.
Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια εργασιών εξαγωγής του πτερυγίου με τη χρήση Φ.Δ.Χ. Γερανοφόρου οχήματος, αυτό εκτινάχτηκε και αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς του και στη συνέχεια έπεσε  σε υφιστάμενο ικρίωμα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα (04) άτομα που εκτελούσαν την εργασία, με αποτέλεσμα τον  τραυματισμό του 47χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον τραυματισμό επίσης ενός 47χρονου και ενός 43χρονου.
Οι δύο (02) 47χρονοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του Ο.Λ.Π. Α.Ε. στο Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» , όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, ενώ ο 43χρονος μεταφέρθηκε με ιδιωτικό όχημα σε ιδιωτική κλινική για την παροχή των πρώτων βοηθειών και περαιτέρω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από την Λιμενική Αρχή Περάματος που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν  ο πλοίαρχος του πλοίου, ο τεχνικός ασφαλείας - επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο εργοδότης του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος, η εκπρόσωπος της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες στο χώρο του συμβάντος.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Κλιάρης και έδωσε εντολή για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών του δυστυχήματος.
Παράλληλα επικοινώνησε με τους οικείους του θανόντα εκφράζοντας τους τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του καθώς και τη λύπη του για το συμβάν, ενώ  ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ