Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Να καταργηθεί το καθεστώς ανεξέλεγκτων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ

Newsroom
Newsroom

Κατάργηση της ρύθμισης της Ν.Δ με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθεί πολίτες χωρίς να ενημερώνει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των επικοινωνιών ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τροπολογία με την οποία ζητείται η κατάργηση νομοθετικής ρύθμισης του 2021, με την οποία η ΕΥΠ έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί πολίτες δίχως να ενημερώνει γι αυτό την Ανεξάρτητη Αρχή για την Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια πρωτοβουλία που λαμβάνεται μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για προσπάθεια παρακολούθησης των επικοινωνιών του και ενόψει της αυριανής συζήτησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάργηση μίας ρύθμισης στην οποία αναφέρθηκε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης. Αυτή είχε προταθεί από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως σήμερα αναθεωρεί την στάση του ζητώντας την κατάργησή της.

Όπως επισήμανε εισηγούμενος την τροπολογία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος «επιδιώκεται η αποκατάσταση και η ενίσχυση της αρμοδιότητας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και η προστασία των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες άρσης απορρήτου».

Παραθέτοντας το περιεχόμενό της επισήμανε ότι «προτείνουμε την κατάργηση της τροπολογίας που εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη με το ν. 4790/2021 –είναι το άρθρο 87- είναι η γνωστή τροπολογία της Κυβέρνησης, με την οποία καταργήθηκε η αρμοδιότητα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών να γνωστοποιεί τη λήψη του μέτρου της άρσης του απορρήτου, μετά τη λήξη του. Γνωρίζετε από τη δημόσια συζήτηση των ημερών αυτών ότι η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί ως ασύμβατη και με το άρθρο 19 του Συντάγματος και με το άρθρο 8 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σχετικά με το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αλλά και με το άρθρο 7 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά, πάλι, στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «ήδη στη δημόσια σφαίρα έχουν καταγγελθεί παρακολουθήσεις είτε από κρατικές αρχές είτε από ιδιώτες που κατέχουν εξοπλισμό και λογισμικά παρακολούθησης. Η ελληνική δημοκρατία δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται υποχωρητική, σε σχέση με ένα πλαίσιο που διαφύλασσε τα δικαιώματα των πολιτών. Και παράλληλα, δεν μπορεί να ανέχεται τη συναφή δραστηριότητα παράνομων παρακολουθήσεων. Η πληθώρα καταγγελιών το τελευταίο διάστημα από δημοσιογράφους, αλλά και από πολιτικό Αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος, είναι καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με την ουσία, με το κλίμα, με το περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί σήμερα».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ