Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Οξυά

Παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στο χωριό Οξυά για να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι, που δεν έχουν καταφέρει να απομακρυνθούν από την περιοχή. Χθες έγινε η πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού των αποκλεισμένων με ελικόπτερο της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί λόγω συνθηκών η επιχείρηση.

Έτσι, άφησαν στους κατοίκους νερό, τρόφιμα και φάρμακα προκειμένου να βγάλουν τη νύχτα και σήμερα ήδη από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα επιχείριση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με δύο ελικόπτερα, στην οποία συμμετέχει και ο Νίκος Χαρδαλίας.

Παρουσία του κ. Χαρδαλιά η επιχείρηση ξεκίνησε από το Δημοτικό Γήπεδο Μουζακίου με δύο ελικόπτερα, το ένα θα κατεβάσει νέες προμήθειες ενώ το άλλο θα επιχειρήσει να παραλάβει κάποια άτομα 4-5, κατά πληροφορίες του karditsalive.net. Παράλληλα εξελίσσεται προσπάθεια να δοθεί πρόσβαση οδικώς τουλάχιστον ως ένα σημείο με τον κ. Χαρδαλιά να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα να επιτευχθεί έως την Τετάρτη.

Τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την κακοκαιρία

Σε άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προχώρησε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ανακοίνωσε άμεσα μέτρα στήριξης:

Ειδικότερα:

Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ