Υπ. Μετανάστευσης: Κανένα νέο ΚΥΤ ή δομή φιλοξενίας στην Λέσβο

Υπ. Μετανάστευσης: Κανένα νέο ΚΥΤ ή δομή φιλοξενίας στην Λέσβο

Ανακοίνωση με αφορμή δημοσιεύματα

Τα σημερινά δημοσιεύματα τοπικών μέσων της Λέσβου, αναφορικά με τη δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και νέας Δομής Φιλοξενίας στην Δυτική Λέσβο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  Αυτό επισημαίνουν πηγές του του υπουργείο Μετανάστευσης και εξηγούν ότι στον νέο Οργανισμό αποτυπώνεται μόνο η υφιστάμενη εικόνα των δομών της χώρας. 

«Κανένα νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ούτε νέα Δομή Φιλοξενίας στην Λέσβο δεν “ιδρύεται” στον νέο Οργανισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης  και Ασύλου. Στον νέο Οργανισμό αποτυπώνεται αποκλειστικά και μόνο η υφιστάμενη κατάσταση των Κ.Υ.Τ. και δομών της χώρας που υπάγονται στην αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης» τονίζουν. 

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, το υπάρχον Κ.Υ.Τ. της Μόριας αναφέρεται ως “Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου”, ενώ η προσωρινή δομή καραντίνας η οποία έχει ήδη χωροθετηθεί από τις 22 Μαΐου (ΦΕΚ Β’ 1986) ως “Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Δυτικής Λέσβου στη θέση «ΚΑΣΤΕΛΙΑ», στον οικισμό Αργένου, στη Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου”.   

Η  Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας,  λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για τον διαχωρισμό των νέων αφίξεων ως μέτρο πρόληψης εξάπλωσης του Covid-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και την τοπική κοινωνία της Λέσβου. 

Τέλος, στον Οργανισμό δεν αναφέρεται η δομή καραντίνας της δομής του Καρά Τεπέ ακριβώς επειδή η νομική και διοικητική του υπόσταση δεν υπάγεται στις αρμοδιότητες του  Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, διευκρινίζουν οι πηγές του υπουργείο. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ