Υποπαραλλαγή της Όμικρον: τι λέει ο ΕΟΔΥ, γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Υποπαραλλαγή της Όμικρον: τι λέει ο ΕΟΔΥ, γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας.

Διευκρινίσεις για την υποομάδα ΒΑ.2 ή 21L του στελέχους Όμικρον δίνει ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες από την Όμικρον και κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών. Ωστόσο, προσθέτει, η καταγραφή και μελέτη των δεδομένων και των χαρακτηριστικών της υποομάδας ΒΑ.2 ή 21L θα συνεχιστεί.

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των λοιμώξεων Όμικρον παγκοσμίως προκαλείται από την υποομάδα ΒΑ.1 και στην Ελλάδα τα ποσοστά της έχουν εκτιμηθεί ότι είναι παραπάνω από 90% στις περισσότερες περιφέρειες. Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί 2 περιστατικά ΒΑ.2 ή 21L σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί και βρίσκονται σε απομόνωση.

Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα προστασίας και να ενημερώνονται για τις οδηγίες σχετικά με τον εμβολιασμό ανά πληθυσμιακή και ηλικιακή ομάδα, καθώς και να παραμείνουν σε εγρήγορση διενεργώντας τεστ στο πλαίσιο που ήδη έχει ανακοινωθεί.

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

Στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα προστέθηκε στη λίστα των χωρών όπου έχει ανιχνευθεί η νέα υποπαραλλαγή Όμικρον 2 που έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως στη Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Όμικρον 2 κρύβεται, δεν ανιχνεύεται από τα διαγνωστικά τεστ και απαιτείται ειδικός γονιδιακός έλεγχος. Υπάρχει ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστό αν συμπεριφέρεται διαφορετικά από το αρχικό στέλεχος Όμικρον.

Στο μεταξύ η Όμικρον συνεχίζει τη δράση της με το 90% των κρουσμάτων στην κοινωνία να οφείλονται σε αυτή την παραλλαγή, με τους ειδικούς να τονίζουν την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έφτασαν χθες Παρασκευή τους 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.476 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (59.2% άνδρες), ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr 

Δείτε επίσης:

Ζ. Σάκκου, παιδίατρος: Το εμβόλιο καλύπτει κατά 90% στις περιπτώσεις σοβαρής νόσησης

Ψαρουλάκη: Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έχει επικρατήσει στην Κρήτη σε ποσοστό 80 με 90% 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ