Υπουργικό Συμβούλιο: Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου με 64 μεταρρυθμίσεις και 118 έργα

H κατάθεση του σχεδίου θα γίνει στις αρχές Απριλίου ενώ θα ακολουθήσει ένα διάστημα περίπου 100 ημέρων μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές

Συνολικά 64 μεταρρυθμίσεις και 118 κύρια έργα που αναμένεται να φτάσουν τα 250 με τα υποέργα, περιλαμβάνονται στο τελικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας συνολικής έκτασης  2.000 σελίδων που παρουσιάζει την Δευτέρα 29 Μαρτίου στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με τα έργα αυτά και τις μεταρρυθμίσεις, η φιλοδοξία είναι να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει μια σύνοψη του σχεδίου 100 σελίδων με όλα τα έργα, τις μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό τους. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη οι διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με τις Βρυξέλλες δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα πάρουν έγκριση για την εκταμίευση των σχετικών πόρων που  ανέρχονται σε 18 δισ ευρώ όσον αφορά στις επιχορηγήσεις ενώ 13 δισ ευρώ θα είναι τα δάνεια του Ταμείου, που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις.

Οπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης η κατάθεση του σχεδίου θα γίνει στις αρχές Απριλίου ενώ θα ακολουθήσει ένα  διάστημα περίπου 100 ημέρων μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. «Αυτό σημαίνει ότι Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα "Εξοικονομώ". Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Mέχρι τότε τα έργα  θα ξεκινήσουν με εθνική χρηματοδότηση. Αμεσα αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας, ύψους 200 - 300 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ, τα επενδυτικά έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν θα αξιολογούνται με αυτόματες και ταχύτατες διαδικασίες μέσω κυρίως του τραπεζικού συστήματος (εθνικού και ευρωπαϊκού). Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσω ακριβώς της διαχείρισης του προγράμματος και των κονδυλίων αυτών των δανείων, να μοχλευθεί ένα συνολικό ποσό ιδιωτικών επενδύσεων πάνω από 30 δισ ευρώ.

Ο μηχανισμός προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών έργων με επιλεξιμότητες την πράσινη ενέργεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και την αναβάθμιση επιχειρηματικών στρατηγικών μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών ώστε να αυξηθεί το μέγεθος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ενίσχυσης, το δάνειο μηδενικού επιτοκίου θα ανέρχεται σε 30-50%, η ίδια συμμετοχή σε τουλάχιστον 20% και το υπόλοιπο από ποσοστό θα καλύπτεται από τις τράπεζες. Tο φάσμα των πιθανών επενδύσεων είναι πολύ μεγάλο, περιλαμβάνοντας από AΠE και αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο και τη χρήση του στη παραγωγή ενέργειας, τις μεταφορές και στη βιομηχανία, υποδομές ενέργειας (καλώδια, αγωγοί αεριού) μέχρι τη διαχείριση απορριμμάτων, υποδομές δρόμων και τουρισμό.

Οι 13 τομείς στο σχέδιο ανάκαμψης 

Το σχέδιο περιλαμβάνει 13 κεφάλαια:

  1. Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητος (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)
  2. Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης
  3. Εθνικό σχέδιο αναδασώσεως και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα
  4. Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεσις των ελληνικών νησιών
  5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβερνήσεως
  6. Πλήρης ψηφιοποίησις των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολεμήσεως της φοροδιαφυγής εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα
  7. Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων
  8. Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις
  9. Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών
  10. Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης
  11. Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)
  12. Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων
  13. Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Πηγή: imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ