Από τα εργαστήρια του Ηρακλείου στα ιατρεία της Αφρικής

Newsroom
Newsroom

Μία από τις πολλά υποσχόμενες ελληνικές start up στον χώρο της υγείας

Σε κάποια χώρα της μακρινής υποσαχάριας Αφρικής, ένα παιδί θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, αν υπάρξει τρόπος να διαγνωστεί εγκαίρως ότι πάσχει από ελονοσία: τη μάστιγα που έχει προκαλέσει τις περισσότερες μολύνσεις και θανάτους από οποιαδήποτε άλλη επιδημία στον πλανήτη.

Αυτός είναι ο στόχος του επόμενου προϊόντος point of care testing που αναπτύσσει η ομάδα της BIOPIX-T και εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο 2023.

Η BIOPIX DNA TECHNOLOGY, όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι μία εταιρεία τεχνοβλαστός του ΙΤΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης.  Έχει αναπτύξει ένα φορητό σύστημα που λειτουργεί μέσω κινητού τηλεφώνου και προσφέρει ολοκληρωμένη μοριακή ανάλυση, ανάλογη με αυτή που παρέχουν τα ογκώδη μηχανήματα ανάλυσης στα εργαστήρια. Το προϊόν έχει σχεδιαστεί με τη μορφή πλατφόρμας, ώστε να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει είτε για να κάνει διάγνωση παθογόνων σε σημεία φροντίδας (point of care), είτε για να αξιοποιηθεί στη βιομηχανία.


Η Γεωργία Ζαμπετάκη, production manager και η Δήμητρα Φουντά, product development specialist, στην παραγωγή

Η εταιρεία έγινε ευρύτερα γνωστή στην καρδιά της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν αξιοποίησε κεφάλαια από την ΕΕ, VC και τρεις επιχειρηματικούς αγγέλους, για να αναπτύξει -μέσα σε έναν χρόνο- μία πλατφόρμα point of care testing και τα αντίστοιχα τεστ κορονοϊού και γρίπης, που ανίχνευαν τους ιούς.


Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει 150 τέτοια συστήματα.

«Δεν είναι πολλά, ωστόσο έχουμε τις πρώτες μας πωλήσεις σε χώρες του εξωτερικού: σε Ευρώπη, νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία, ακόμα και στο Μεξικό» σημειώνει στο newmoney ο Σέργιος Κατσαρός, συνιδρυτής και υπεύθυνος εμπορικού τομέα της BIOPIX-T. «Έχουμε στραφεί σε αναπτυσσόμενες αγορές, που έχουν μεγάλη ανάγκη για αποκεντρωμένη διάγνωση και συγκεκριμένα στην υποσαχάρια Αφρική» μας είπε εξηγώντας τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

 

Διαβάστε περισσότερα στο New Money

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ