Αποκαλύφθηκε το πιο… βρώμικο μυστικό του σινεμά

Newsroom
Newsroom

Οι κινηματογραφικές αίθουσες και ειδικά τα καθίσματα αποτελούν εστία μαζικής συγκέντρωσης μικροβίων

Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολύ συχνά μικροβιολογικές αναλύσεις και μελέτες σε διάφορα καθημερινής χρήσης αντικείμενα ή χώρους που θα χαρακτήριζε κάποιος υπεράνω υποψίας όσον αφορά το επίπεδο υγιεινής τους και πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι πραγματικά απρόσμενα.

Mια ακόμη τέτοιου είδους μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα στη Βρετανία για λογαριασμό της εταιρείας Betway. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τα καθίσματα σε κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και από τις θήκες που τοποθετούνται τα μπουκάλια και ποτήρια νερών και αναψυκτικών. Η μικροβιολογική ανάλυση έδειξε ότι ένα κάθισμα έχει κατά μέσο όρο 1.864 αποικίες βακτηρίων νούμερο 14 φορές υψηλότερο από τον μέσο αριθμό στο κάθισμα της τουαλέτας.

«Προφανώς η καθαριότητα των καθισμάτων διαφέρει στους διάφορους κινηματογράφους, για να μην αναφέρουμε το στυλ και τα υφάσματα των καθισμάτων. Δεν θα αναφέρουμε ονόματα, αλλά το πιο βρώμικο σινεμά που δοκιμάσαμε είχε περίπου 3.000 αποικίες βακτηρίων που ζούσαν σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, το πιο καθαρό κάθισμα κινηματογράφου είχε μόλις 80 αποικίες βακτηρίων, που είναι περίπου 55 φορές λιγότερα από το μέσο κάθισμα τουαλέτας».

Οι θήκες των ποτηριών αποδείχτηκαν ακόμη πιο βρώμικες από τα καθίσματα. Κατά μέσο όρο μια θήκη περιείχε 2.396 αποικίες βακτηρίων, 18 φορές περισσότερες από μια τουαλέτα, ενώ σε μια περίπτωση εντοπίστηκε ακόμη και μούχλα.
Η ανάλυση εντόπισε τέσσερα κύρια μικρόβια που κατοικοεδρεύουν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Ο σταφυλόκοκκος και ο σικρόκοκκος βρέθηκαν σε όλα τα καθίσματα του κινηματογράφου που δοκιμάστηκαν, ενώ ο βάκιλλος βρέθηκε σε όλες τις θήκες. Το μικρόβιο ψευδομονάδα βρέθηκε να ζει σε πολλά καθίσματα και θήκες. Ένα καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών μας μετά από την παρακολούθηση μιας ταινίας στον κινηματογράφο φαίνεται ότι είναι επιβεβλημένη με βάση τα ευρήματα αυτά.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ