Βαλτική Θάλασσα: Καύσωνας της θάλασσας – Αποκλίσεις έως και 8°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Βαλτική Θάλασσα: Καύσωνας της θάλασσας – Αποκλίσεις έως και 8°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα
Newsroom
Newsroom

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται στους κόλπους της Λιθουανίας και της Λετονίας καθώς και στον Κόλπο της Βοθνίας κοντά στη Φινλανδία

Ο Πανευρωπαϊκός καύσωνας που κατέρριψε εκατοντάδες ρεκόρ πολλών δεκαετιών σε ΙσπανίαΓαλλία και Γερμανία, τις προηγούμενες ημέρες επηρέασε με σφοδρότητα και περιοχές της Βόρειας Ευρώπης καθώς και περιοχές που βρίσκονται στον Αρκτικό κύκλο, καταγράφοντας πολλά ρεκόρ.

Στην Νορβηγική πόλη του Τρόμσο που βρίσκεται σχεδόν 400 χλμ βόρεια του Αρκτικού Κύκλου σημειώθηκε μέγιστη θερμοκρασία 30°C, μια τιμή που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για την περιοχή για το μήνα Ιούνιο. Επιπλέον, άλλες 22 ακόμη περιοχές βόρεια του Αρκτικού Κύκλου (έως και 1000 χλμ βόρεια), κατέγραψαν μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας τις προηγούμενες δύο ημέρες.

Αυτό είχε επίπτωση και στη θερμοκρασία της Βαλτικής και Βόρειας Θάλασσας. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την απόκλιση της SST τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2022 από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως καταγράφηκε από δορυφόρους.

Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις εντοπίζονται στους κόλπους της Λιθουανίας και της Λετονίας καθώς και στον Κόλπο της Βοθνίας κοντά στη Φινλανδία. Σε αυτές τις περιοχές η επιφάνεια της θάλασσας είναι έως και +8°C πιο θερμή από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Πηγή: ClimateBook

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ