Δαρβινική Δευτέρα με "τα δίκτυα στη ζωής μας"

Οι Δαρβινικές Δευτέρες διεξάγονται για ενδέκατη συνεχή χρονιά και είναι μια σειρά ομιλιών εκλαϊκευμένης επιστήμης και απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

«Βίος εν δικτύω» είναι ο τίτλος της επόμενης Δαρβινικής Δευτέρας και της ομιλίας της σειράς Διακεκριμένες Διαλέξεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης με ομιλητή τον καθηγητή Χρίστο Παπαδημητρίου (Columbia University).

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι: Υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν οι υπολογιστές; Πώς επηρεάζουν τα δίκτυα την οικονομία, την καθημερινότητα μας, και πώς, τελικά, διαμορφώνουν το μέλλον μας;

Γιατί, παρά την ιλιγγιώδη πρόοδο της νευροεπιστήμης, δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; Και -- για να θυμηθούμε λίγο και τον Δαρβίνο-- γιατί περίπου όλοι οι οργανισμοί ανακατεύουν την τράπουλα των γονιδίων τους μέσω της σεξουαλικής αναπαραγωγής;

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Μετά τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο πήγε στην Αμερική, όπου από το 1976 διδάσκει Πληροφορική στα Πανεπιστήμια Harvard, M.I.Τ., Stanford, UCSD, και UC Berkeley, όπου δίδαξε για 22 χρόνια. Από το 2017 διδάσκει στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Εκτός από το διδακτορικό του (Princeton, 1976), του έχουν απονεμηθεί οκτώ τιμητικά διδακτορικά, μεταξύ άλλων από τα Πολυτεχνεία ΕΤΗ της Ζυρίχης, EPFL της Λωζάνης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και το ΕΜΠ.

Θεωρείται διεθνώς κορυφαίος ερευνητής στην Πληροφορική, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες και τα βιβλία του (Θεωρία Υπολογισμού, Συνδυαστική Βελτιστοποίηση, Υπολογιστική Πολυπλοκότητα κ.ά.) έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όπως το Knuth prize, το Gödel Prize, το von Neumann medal, και το 2018 Harvey Prize του Πολυτεχνείου Technion στη Χάιφα. Το 2015, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Επίσης, έχει γράψει τρία μυθιστορήματα, το “Turing”, το “Logicomix” με τον Απ. Δοξιάδη, και το “Independence” ("Ανεξαρτησία").

Η διάλεξη θα γίνει online μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ (link: https://zoom.us/j/99073058641?pwd=emY1TU5lNVF5TGtkMTlNTkNPT0Fwdz09) με δυνατότητα παρεμβολής και ερωτήσεων από το «ακροατήριο». Προσβλέπουμε σε μια «ζωντανή» και γόνιμη τηλε-συμμετοχή. Δευτέρα 10/5/2021, 7 μμ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ