Εφαρμογή αλκοτέστ στο κινητό τηλέφωνο

Newsroom
Newsroom

Ένα app τεχνητής νοημοσύνης που αποτρέπει κάποιον από την οδήγηση για να επιστρέψει σπίτι του

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για κινητά τηλέφωνα η οποία όπως υποστηρίζουν μπορεί να αναλύει τη φωνή του κατόχου του κινητού και να διαπιστώνει το επίπεδο της κατανάλωσης αλκοόλ που έχει κάνει. Η εφαρμογή θα ενημερώνει τον κάτοχο ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Έτσι σε περίπτωση που η εφαρμογή εξάγει το συμπέρασμα ότι ο κάτοχος του τηλεφώνου είναι σε κατάσταση μέθης τον ενημερώνει για να μην οδηγήσει και γενικά να βρει ένα ασφαλή τρόπο να επιστρέψει στο σπίτι του.

«Αυτό το επίπεδο ακρίβειας πραγματικά με εξέπληξε. Αν και η ομάδα μας δεν είχε κάποια εξειδίκευση στη ανάλυσης της ομιλίας κατά τη μέθη πιστεύω ακράδαντα ότι η τεχνολογία αιχμής της εφαρμογής που χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για την επεξεργασία του ήχου της ομιλίας επιτρέπει την ανίχνευση των επιπέδων του αλκοόλ με μεγάλη ακρίβεια» αναφέρει ο Μπράιν Σουφολέτο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές της εφαρμογής σε 18 άτομα τα οποία ελέγχονταν από την εφαρμογή χωρίς να έχουν καταναλώσει αλκοόλ και στη συνέχεια ελέγχονταν ξανά όταν είχαν καταναλώσει. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν συμβατικά αλκοτέστ με συσκευές αναπνοής στους εθελοντές και στη συνέχεια γινόταν χρήση της εφαρμογής. Διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή είχε ακρίβεια ανίχνευσης της μέθης σε ποσοστό 98%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω και μεγαλύτερου εύρους μελέτες και δοκιμές της εφαρμογής για να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία της αλλά δηλώνουν ότι τα αρχικά ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και σημαντικά και δείχνουν ότι μπορεί η εφαρμογή να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ασφάλεια όσων κάνουν κατανάλωση αλκοόλ.


Πηγή: Naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ