Εντοπίστηκε νέος ιός που μολύνει τον άνθρωπο και διαφεύγει των εμβολίων του κορωνοϊού

Newsroom
Newsroom

Εντοπίστηκε σε νυχτερίδες στη Ρωσία και κρίνεται πως έχει «ανησυχητικά χαρακτηριστικά».

Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ιός, που εντοπίστηκε σε οι νυχτερίδες στη Ρωσία, μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο αλλά και να «διαφύγει» από τα αντισώματα και τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο ιός ονομάστηκε Khosta-2, είναι ένας σαρβεκοϊός που ανήκει στην ίδια υποκατηγορία κορωνοϊών με τον SARS-CoV-2, και εμφανίζει, κατά τους επιστήμονες, «ανησυχητικά χαρακτηριστικά». Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS Pathogens.

Μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Paul G. Allen για την Παγκόσμια Υγεία του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (WSU) διαπίστωσε ότι ο Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πρωτεϊνικές ακίδες του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει, επίσης, ότι οι σαρβεκοϊοί που κυκλοφορούν σε άγρια ζώα εκτός Ασίας - ακόμη και σε μέρη όπως η δυτική Ρωσία, όπου βρέθηκε ο ιός Khosta-2 - αποτελούν, επίσης, απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο Michael Letko, ιολόγος στο WSU και συγγραφέας της μελέτης.

Όπως συμπλήρωσε, η ανακάλυψη υπογραμμίσει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμβολίων που δεν στοχεύουν μόνο σε γνωστά στελέχη του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον, αλλά προστατεύει απ΄ όλες τις παραλλαγές. 

Μεταξύ των εκατοντάδων σαρβεκοϊών που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι βρέθηκαν σε νυχτερίδες στην Ασία και δεν μπορούσαν να μολύνουν τον άνθρωπο. 

Οι ιοί Khosta-1 και Khosta-2 εντοπίστηκαν κοντά στο Εθνικό Πάρκο του Σότσι το 2020 και, αρχικά, φάνηκε πως δεν αποτελούσαν απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την έρευνα. 

«Γενετικά, αυτοί οι περίεργοι ρωσικοί ιοί έμοιαζαν με μερικούς από τους άλλους που είχαν ανακαλυφθεί αλλού στον κόσμο, αλλά επειδή δεν έμοιαζαν με τον SARS-CoV-2, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να ενθουσιάσει» δήλωσε ο Letko.

Αλλά, η προσεκτικότερη ανάλυση έδειξε ότι μπορεί να μολυνθεί και ο άνθρωπο. «Αυτό αλλάζει, κάπως, την αντίληψή μας για τους ιού, το από πού προέρχονται και ποιες περιοχές απασχολούν». 

Ο Letko και οι συνάδελφοί του διαπίστωσαν πως ο Khosta-1 αποτελεί μικρή απειλή για τον άνθρωπο, αλλά ο Khosta-2 ήταν πιο ανησυχητικός. 

Ευτυχώς, οι συγγραφείς γράφουν ότι ο νέος ιός δεν διαθέτει ορισμένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά που πιστεύεται ότι «ανταγωνίζονται» το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη νόσηση του ανθρώπου - αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ο Khosta-2 να προκαλέσει χάος εάν συνδυαστεί με έναν ιό όπως ο SARS-CoV-2.

Πηγή: LiFO

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ