Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέου Ερευνητή στον καθηγητή Στέφανο Ματροθεόδωρο

Newsroom
Newsroom

Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια και αναγνωρίζει έναν νέο ερευνητή με ιδιαίτερη προοπτική για συμβολή στην έρευνα για την κατανόηση της εφηβείας.

Ο Στέφανος Μαστροθεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, έλαβε το Βραβείο Νέου Ερευνητή (Young Scholar Award) της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Εφηβείας (European Association for Research on
Adolescence, EARA). Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε δύο χρόνια και αναγνωρίζει έναν νέο ερευνητή με ιδιαίτερη προοπτική για συμβολή στην έρευνα για την κατανόηση της εφηβείας.

Όπως έγινε γνωστό "ο Στέφανος Μαστροθεόδωρος, κατά τη διάρκεια του δεύτερου διδακτορικού του στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, διεξήγαγε μια σειρά από διαχρονικές μελέτες γύρω από την εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ γονέων και εφήβων καθώς και γύρω από το πώς η ποιότητα των συζυγικών σχέσεων μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα σχέσης των γονέων με τα έφηβα παιδιά τους.

Χρησιμοποιώντας διαχρονικά δεδομένα από ένα δείγμα Ολλανδών μητέρων, πατέρων, και εφήβων, ο Στέφανος μελέτησε όχι μόνο πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις, και οι συμπεριφορές ελέγχου και υποστήριξης εκ μέρους των γονέων, αλλά και πώς οι γονείς και οι έφηβοι αντιλαμβάνονται ολοένα και πιο διαφορετικά τις μεταξύ τους σχέσεις.

Επιπλέον, ο Στέφανος μελέτησε κατά πόσο οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων διαχέονται εντός οικογένειας ώστε να επηρεάσουν τις συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων. Στο ανωτέρω δείγμα, ο Στέφανος βρήκε ότι η ποιότητα της σχέσης μεταξύ των γονέων είναι στενά συνδεδεμένη με την ποιότητα σχέσης γονέων και εφήβων, ωστόσο βρέθηκε περιορισμένη υποστήριξη για την «υπόθεση της διάχυσης των συγκρούσεων» (conflict spillover hypothesis).

Στις περισσότερες οικογένειες, οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων δεν οδηγούσαν σε συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων, όμως σε κάποιες
οικογένειες οι συγκρούσεις μεταξύ των γονέων οδηγούσαν σε συγκρούσεις μεταξύ των γονέων και των εφήβων. 
Ως λήπτης του βραβείου αυτού, ο Στέφανος κλήθηκε να δώσει μια ομιλία (keynote) στο διετές Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EARA που έλαβε χώρα τον Αύγουστο 2022 στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ