Η ανακάλυψη του Hubble και το μήνυμα του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ

Η ανακάλυψη του Hubble και το μήνυμα του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ

Ο εξωπλανήτης με τροχιά παρόμοια του υποθετικού "9ου Πλανήτη”

Η ανακάλυψη αφορά σε ένα νέο πλανήτη σε μια περίεργη τροχιά γύρω από ένα διπλό αστέρι που βρίσκεται 336 έτη φωτός μακριά από τη Γη μπορεί να προσφέρει πληροφορίες την επίλυση ενός μυστηρίου του Ηλιακού μας συστήματος: τον υποθετικό μακρινό “ένατο πλανήτη” του ηλιακού μας συστήματος. 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας:

"Για πρώτη φορά που οι αστρονόμοι, μεταξύ των οποίων και ο Paul Kalas καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπέρκλεϋ (ΗΠΑ) και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ,  μπόρεσαν να μετρήσουν την κίνηση ενός τεράστιου πλανήτη που μοιάζει με Δία ο οποίος περιστρέφεται σε τροχιά πολύ μακριά από ένα διπλό σύστημα αστέρων και τον ορατό δίσκο σκόνη και αέριο μέσα στον οποία αυτά βρίσκονται. Ο δίσκος είναι παρόμοιος με τη ζώνη Kuiper του Ηλιακού μας συστήματος ο οποίος βρίσκεται πιο μακριά από τον πλανήτη Ποσειδώνα και αποτελείται από μικρά, παγωμένα σώματα. Στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ο άγνωστος “ένατος πλανήτης” θα βρισκόταν επίσης πολύ έξω από τη ζώνη Kuiper σε μια παρομοίως περίεργη τροχιά. Αν και η αναζήτηση του πλανήτη “9” συνεχίζεται, η ανακάλυψη του συγκεκριμένου εξωπλανήτη είναι απόδειξη ότι τέτοιες τροχιές είναι εφικτές. 

«Αυτό το σύστημα παρουσιάζει μια εν δυνάμει μοναδική σύγκριση με το ηλιακό μας σύστημα», εξήγησε ο κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης, Meiji Nguyen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ. «Είναι πολύ μακριά από τα κεντρικά αστέρια του σε μια εκκεντρική και εξαιρετικά ευθυγραμμισμένη τροχιά, ακριβώς όπως και η πρόβλεψη για τον πλανήτη “9”. Η ύπαρξή του θέτει το ερώτημα πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν αυτοί οι πλανήτες για να καταλήξουν σε αυτές τις παράξενες τροχειές". 

Το σύστημα όπου βρίσκεται αυτός ο αέριος γίγαντας έχει ηλικία μόλις 15 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι ο Πλανήτης Εννέα μας - εάν υπάρχει - θα μπορούσε να είχε σχηματιστεί πολύ νωρίς στην ζωή του ηλιακού μας συστήματος το οποίο είχε ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών". 

Με αφορμή τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, το Ινστιτούτο τονίζει:

"Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ενός μοναδικού εξωπλανήτη από τον Paul G. Kalas, καθηγητή στο Univ. of California Berkeley και συνεργαζόμενο ερευνητή του ΙΑ-ΙΤΕ, και την ομάδα του. Θερμά συγχαρητήρια Paul"!

 

Paul Kalas

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ