Η Moderna ξεκινά κλινικές δοκιμές με αναμνηστική δόση εμβολίου, ειδικά σχεδιασμένο για την μετάλλαξη Όμικρον

Η Moderna ξεκινά κλινικές δοκιμές με αναμνηστική δόση εμβολίου, ειδικά σχεδιασμένο για την μετάλλαξη Όμικρον

Σε άτομα ηλικίας 18 και άνω

Η Moderna ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια κλινική μελέτη, δοκιμάζοντας μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για τον κορωνοϊό που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον.

Μόλις χθες, η ανταγωνιστική Pfizer, ανακοίνωσε παρόμοια δοκιμή.

Η Moderna είπε ότι ενώ ένα τρίτο εμβόλιο του αρχικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι της παραλλαγής, τα επίπεδά τους μειώθηκαν έξι μήνες μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Ωστόσο, τα εξουδετερωτικά αντισώματα παρέμειναν ανιχνεύσιμα σε όλους τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τη Moderna.

Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον οδηγεί σε λιγότερο σοβαρή νόσηση από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τα προηγούμενα κύματα, η μετάλλαξη αυτή έχει γίνει γρήγορα κυρίαρχη σε πολλά μέρη του κόσμου, αυξάνοντας τις λοιμώξεις και επιβαρύνοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η μετάλλαξη Όμικρον αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει το 99,9% των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή την Τρίτη με μια νέα έκδοση του εμβολίου τους ειδικά προσαρμοσμένη στην παραλλαγή Όμικρον.

Η Moderna, από την άλλη, είπε ότι θα μελετήσει την ειδική αναμνηστική δόση κατά της Όμικρον σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Θα κάνει δοκιμές σε άτομα που έλαβαν μόνο την κύρια σειρά δύο δόσεων του αρχικού εμβολίου της Moderna, mRNA-1273, καθώς και σε εκείνα που έλαβαν την αρχική σειρά και μια αναμνηστική δόση του ίδιου εμβολίου, όπως είπε η εταιρεία.

Στη δοκιμαστική έκδοση του εμβολίου αναμένεται να συμμετέχουν περίπου 300 συμμετέχοντες σε καθεμία από τις δύο ομάδες της μελέτης.

Τρεις μελέτες, με επικεφαλής τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, έχουν δείξει ότι μια τρίτη δόση ενός εμβολίου mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της μετάλλαξη Όμικρον.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρουν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις, αλλά μια πρόσφατη μελέτη από το Ισραήλ έδειξε ότι ενώ μια τέταρτη δόση ενός εμβολίου mRNA ενισχύει τα αντισώματα, το επίπεδο δεν είναι  υψηλό για να αποτρέψει τη μόλυνση από την μετάλλαξη Όμικρον.

 

Με πληροφορίες του Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ