Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην online έκδοση πιστοποιητικών

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουν ψηφιοποιηθεί όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο

Υψηλό βαθμό χρήσης παρουσιάζει κάθε νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία τίθεται στη διάθεση των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές δυνατότητες, που τους παρέχει η πύλη gov.gr.

Ενδεικτικό του ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας είναι, για παράδειγμα, ότι μέσα σε 16 ώρες από τότε που έγινε εφικτή η online έκδοσή τους, εκτυπώθηκαν από τους πολίτες πάνω από 4.000 πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, γέννησης και ιθαγένειας. Μάλιστα, τη δεύτερη ημέρα που ήταν διαθέσιμα ηλεκτρονικά τα εν λόγω πιστοποιητικά, ο ρυθμός ψηφιακής έκδοσης έφτασε τα 1.000 την ώρα.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, εντός του επόμενου μήνα θα είναι εφικτή η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικού θανάτου μέσω της πλατφόρμας του gov.gr, δεσμευόμενος για την ψηφιοποίηση ακόμη πέντε διαδικασιών έως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Εντός του μήνα τα τρία πιστοποιητικά, που διατίθενται ψηφιακά, θα γίνουν οκτώ. Το project είναι ψηφιοποίηση δημοτολογίων και ληξιαρχείων”, δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος, “εντός τεσσάρων ετών θα πρέπει να έχουμε απλουστεύσει και ψηφιοποιήσει τις γραφειοκρατικές εκείνες διαδικασίες, που είναι ψηφιοποιήσιμες”. Σύμφωνα με όσα σημείωσε στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Παύλο Τσίμα: “Στόχος του νεοσύστατου Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ακριβώς αυτός, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να είναι εύκολη η αλληλεπίδραση πολιτών-κράτους, να μειωθεί η γραφειοκρατία”, είπε ο Υπουργός. Το Υπουργείο λειτουργεί σαν ένας “τεχνικός σύμβουλος άλλων Υπουργείων”. 

Ψηφιακές υπογραφές
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ψηφιακή υπογραφή και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, που πλέον επιταχύνουν διαδικασίες, οι οποίες, έως τώρα απαιτούσαν φυσική παρουσία, όπως για παράδειγμα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, τα νομοσχέδια και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως είπε ο ίδιος, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν μοιραστεί σε όλο το Δημόσιο 150.000 ψηφιακές υπογραφές, ενώ συμπλήρωσε: “Υπάρχουν και άλλα έργα με ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι, μέχρι το τέλος της χρονιάς, να έχουμε μοιράσει μισό εκατομμύριο ψηφιακές υπογραφές”.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην δημιουργία του Προσωπικού Αριθμού (ΠΑ), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, αλλά και τις ταυτότητες, όπως και τον ΑΜΚΑ. Μιλώντας για τον Προσωπικό Αριθμό, που θα έχει ο κάθε πολίτης από την γέννησή του, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι “είναι το τέλος του υφιστάμενου παραλογισμού, καθώς σήμερα έχουμε πολλούς αριθμούς, που μας χαρακτηρίζουν ως πολίτη. Με νομοθετική πρωτοβουλία, που θα έρθει από εμάς μέσα στο καλοκαίρι, θα θεσμοθετήσουμε τον Προσωπικό Αριθμό, ο οποίος θα είναι τα ψηφία του σημερινού ΑΦΜ. Δηλαδή θα πάρουμε έναν υφιστάμενο αριθμό, θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα και θα μετατραπεί σε αριθμό ταυτότητας, ταυτοποίησης”. 

Ανοιχτά δεδομένα
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα ανοιχτά δεδομένα του Δημοσίου, τα οποία χαρακτήρισε “πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά”. Γι’ αυτό, όπως είπε, πρόκειται να διατεθούν δωρεάν σε όλους πολίτες, επιχειρήσεις και ερευνητές, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση ελεύθερα σε ανωνυμοποιημένα δεδομένα, που θα ακουμπούν την δουλειά τους ή τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα. Ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες. “Καταρχήν είναι πολύ καλό το ότι έχουμε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δικλείδες, η Ευρώπη είναι πάνω απ’ όλα μία ρυθμιστική και νομοθετική υπερδύναμη, το GDPR είναι μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Το γεγονός ότι δημιουργούμε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δεδομένων και της πληροφορίας, είναι το αναγκαίο βήμα για να μπορέσουμε να προστατέψουμε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών”, τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: sepe.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ